L'Ajuntament de Manresa ha aprovat per unanimitat una moció per multar els bancs i les grans empreses que tinguin pisos buits a la ciutat i se suma així als consistoris que en les darreres setmanes han tirat endavant iniciatives similars, com els de Terrassa, Sabadell o Girona. Tots els grups municipals han votat a favor d'una esmena de CiU, ERC i PP de substitució a una proposició de la CUP per sancionar bancs i grans empreses i a una d'ERC per impulsar polítiques que fomentin la incorporació dels habitatges buits al mercat de lloguer. El text, aprovat davant un centenar de membres i simpatitzants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAHC) del Bages, estableix multes de fins a 100.000 euros.

El regidor d'Urbanisme i Mobilitat de Manresa, Ramon Bacardit, ha puntualitzat que l'objectiu de l'esmena que ha prosperat en el ple per multar bancs i grans empreses amb pisos buits a la ciutat no és "la sanció", sinó "incentivar que els habitatges es posin al mercat i si pot ser amb lloguer social" i solucionar la "problemàtica de les famílies". Bacardit ha considerat que "és de justícia intervenir des del nivell local i obrir expedients i procediments sancionadors" davant una situació en què "grans corporacions immobiliàries o entitats bancàries es troben en processos de fusions, caos administratius i deixadesa en el seu patrimoni".

Dues mocions i una esmena

Tots els grups municipals de Manresa han votat a favor de l'esmena presentada per CiU, ERC i PP, i que estableix fins a "tres multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros, tal com determina l'article 113.1 de la llei 18/2007, prèvia advertència, si transcorregut el termini fixat no s'ha produït l'ocupació de l'immoble". L'esmena també contempla la possibilitat d'obrir "un procediment sancionador per infracció molt greu en cas que es mantingui la desocupació de l'habitatge", amb referència a l'article 123.1.h de la mateixa norma, la Llei del dret a l'habitatge de Catalunya (LDHC).

L'esmena ha substituït una moció d'ERC per impulsar polítiques de foment per potenciar la incorporació al mercat de lloguer dels habitatges buits i la de la CUP per sancionar els immobles permanentment desocupats propietat d'entitats financeres i altres grans empreses. La CUP havia presentat aquesta moció a instàncies de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages.

La PAHC fa petita la sala de plens

La PAHC del Bages s'havia concentrat abans del ple davant de l'edifici de l'ajuntament per manifestar les seves reclamacions i "fer pressió" perquè la moció prosperés, tal com ha expressat un dels membres de la plataforma. Després, un centenar de membres i simpatitzants de la PAHC han omplert la sala de plens de gom a gom.

En la seva intervenció, un dels portaveus de la plataforma, Bernat Sorinas, ha denunciat que actualment "hi ha dos bàndols; el de les oprimides i desnonades i el de poderoses i entitats financeres que desnonen" i ha destacat que "desitgem i volem veure de quin bàndol estan les diferents forces polítiques".

Una "llum vermella" a Manresa des de fa anys

Bacardit ha dit que les dificultats per accedir a un habitatge són una "problemàtica complexa, a la qual se suma la situació d'emergència social". El regidor d'Urbanisme i Mobilitat ha volgut destacar que el problema a Manresa té matisos locals, a causa sobretot de la "poca rehabilitació urbana en alguns barris, concretament al barri antic". Bacardit ha apuntat que la ciutat "té un problema amb el parc d'habitatges, concretament del nucli antic" i ha afirmat que la dada de pisos buits "no és nova d'ara, a conseqüència de la bombolla immobiliària". Bacardit ha recordat que dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ja van encendre una "llum vermella" en aquest sentit fa més de deu anys.