Segueix-nos a les xarxes socials:

El pol·len està per sobre de la mitjana dels últims anys

Les precipitacions d´aquest hivern fan que espècies com el plàtan hagin superat els registres dels darrers 18 anys

Els al·lèrgics al pol·len estan vivint una primavera complicada a Manresa. Les espècies que causen més al·lèrgies i que ja han començat a pol·linitzar ho estan fent per sobre de la mitjana dels darrers 18 anys. Hi ha espècies, com ara el plàtan, que fins i tot han batut rècords.

Les precipitacions d´aquest hivern a Manresa són la principal causa que les espècies hagin pol·linitzat més. Segons dades del Camp d´Aprenentatge del Bages, entre els mesos de novembre i febrer van caure a la ciutat 149,9 litres per metre quadrat. És el doble que l´any anterior (65,9) i està per sobre de la mitjana de la darrera dècada (132,4).

Segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica les espècies que causen més al·lèrgia a Catalunya són les gramínies, l´olivera, la parietària, el xiprer i el plàtan. El xiprer i el plàtan ja han pol·linitzat a Manresa. Ara és el torn de les gramínies i la parietària i, a final de mes, de l´olivera.

L´estudi setmanal que realitza la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (constituïda per la Unitat de Botànica i l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB) mostra que totes les espècies més susceptibles de causar al·lèrgia que ja han pol·linitzat o estan en procés de fer-ho estan assolint registres superiors a la mitjana dels darrers 18 anys. El cas més extrem és el del plàtan: en una setmana va passar de produir 100 grans de pol·len per metre cúbic a 1.750. La mitjana dels darrers anys se situa en els 230 grans en els períodes més forts i, fins enguany, el rècord des del 1996 estava en els 1.000 grans.

Prem per veure més contingut per a tu