Alumnes i professors del departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), en col·laboració amb professionals de les unitats de cures intensives i d'innovació d'Althaia, han creat un aparell per controlar la inclinació dels llits i reduir el risc de pneumònia dels malalts de les Unitats de Cures Intensives (UCI).

Sovint, aquests pacients resulten afectats per pneumònia i un factor que predisposa a patir aquestes complicacions infeccioses és mantenir una insuficient inclinació del respatller del llit en pacients ventilats mecànicament. La inclinació es pot controlar des d'un ordinador o un dispositiu mòbil. Es tracta d'un aparell autònom sense cables que permet avisar el metge si la inclinació no és la correcta.

Segons determinen diferents estudis, si la inclinació dels llits a les UCI és inferior a 30 graus el pacient té més possibilitats de presentar una pneumònia, fet que provoca un empitjorament en el seu estat.

Aquesta problemàtica es va evidenciar en les sessions que la Fundació Althaia i l'EPSEM mantenen periòdicament amb l'objectiu de col·laborar en el desenvolupament de solucions tecnològiques aportades per la universitat a problemes sanitaris reals dels professionals i pacients.