Un pàrquing a la porta del nucli antic, una plaça nova a la Reforma lligada amb el parc de la Seu i, uns metres més enllà, una profunda neteja a l´entrada pel Pont Vell. És la transformació urbana més cara i ambiciosa planificada i executada a Manresa pel govern tripartit presidit per Jordi Valls i format per PSC, ERC i ICV. El seu objectiu era capgirar la dinàmica negativa en què es troba el nucli antic. Però la majoria dels ciutadans considera que no ha estat així. La majoria pensa que l´operació no ha estat important per a la ciutat. Així es desprèn d´un sondeig realitzat per Regió7 entre cent veïns de Manresa.

Sumant els que pensen que el canvi ha estat poc o gens important (45), i els que diuen que ni s´hi han fixat (21), s´arriba a 66 respostes, dos terços dels consultats. Els que ho troben molt important són tants com els que no ho troben gens.

Aquest és el balanç d´una operació que ha impactat tant en les finances municipals que encara avui pesa sobre el preu de la zona blava. El pàrquing i la plaça de la Reforma van costar uns 14 milions d´euros. El cost de l´esponjament i la rotonda de Sant Marc és impossible de calcular perquè només ha estat possible després de dècades d´expropiacions. El seu propòsit era dinamitzar el sud del barri vell i donar nova vida a l´illa de vianants, actuant de motor transformador de la ciutat. La percepció dels enquestats confirma que no ha estat així.

Amb tot, el disgust general que va generar el nou aspecte de la Reforma sembla haver-se suavitzat amb el pas del temps. Quan es pregunta si el canvi a la Reforma i el Pont Vell ha millorat la situació anterior, dos terços responen positivament. Els que troben que l´ha empitjorat són 15 dels cent consultats, una xifra significativa però molt minoritària. No ha estat, doncs, una operació important, però sí una millora.

Com el de la Reforma i Sant Marc, el canvi a les Escodines, amb els nous habitatges i la passarel·la, és vist per dos terços com una millora de la situació anterior, i el grup que respon que no s´ha fixat en el canvi és menor, de només 13 dels cent enquestats.

Pel que fa a la reforma de la baixada dels Drets, que és una continuació de l´operació anterior i ha generat polèmica en descartar l´Ajuntament instal·lar-hi rampes mecàniques o escales com demanaven els veïns, dos terços dels consultats consideren que els mitjans mecànics són necessaris.