El cuidador expert tindrà un paper destacat en la 12a edició de la Jornada del Bages del Dia Mundial de l'Alzheimer, programada el 29 de setembre vinent a la Sala Gòtica de l'Hospital de Sant Andreu.

Organitzada per la Fundació Sociosanitària de Manresa, l'Associació de Familiars de Malalts de l'Alzheimer del Bages, el Berguedà i el Solsonès i la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut, l'acte final d'enguany se centrarà en el Programa Cuidador Expert Catalunya, amb la participació d'alguns d'ells. El cuidador expert és aquell individu que té cura d'una altra persona amb una malaltia crònica amb necessitats d'atenció complexa i que és capaç de responsabilitzar-se'n i de tenir-ne cura, i adquirir habilitats que l'ajudin a gestionar l'impacte físic, emocional i social del fet de cuidar-se'n, per millorar la seva qualitat de vida i la de la persona que cuida.

A 2/4 de 10 del matí, després de la presentació de la jornada a càrrec de representants de l'organització, hi haurà la primera taula rodona, sobre "Abordatge de les demències en situacions extremes". Hi intervindran els doctors Joan Catena i Laura Camps, i Elisabeth Hernández, coordinadora de Treball Social de l'Hospital Sant Andreu. A 2/4 d'11 es farà la presentació del concurs de pòsters. La segona taula rodona, a 2/4 de 12 del migdia, girarà al voltant dels "Recursos per a l'atenció de les persones usuàries amb demència avançada". Hi intervindran la doctora Cristina Buiza, neuropsicòloga, i el psicòleg, gerontòleg i terapeuta familiar Josep Vila.

Un centenar de professionals

A l'acte final, sobre el Programa del Cuidador Expert Catalunya, hi participarà Assumpta González, que n'és la coordinadora. Seguidament, es donarà el premi del concurs de pòsters i hi haurà un dinar a peu dret al Museu Comarcal de Manresa. La jornada aplega cada any a l'entorn d'un centenar de professionals. És de pagament i les places són limitades.

A la tarda, de 3 a 5, es faran tres tallers. Un sobre el mètode Montessori, a cura de Cristina Buiza, doctora en psicologia de la Salut; un altre sobre artteràpia dirigit per Anna Mena, tècnica superior en arts aplicades per l'Escola La Llotja de Barcelona; i un tercer sobre "Com ens cuidem per poder cuidar", a càrrec de Sònia Miquel, que és pedagoga per la UB.