El projecte de masoveria urbana de Càritas ha permès a 39 persones entrar a viure en un habitatge digne. Són famílies formades per 17 adults, 18 nens i nenes, 4 adolescents. L'entitat ha estrenat recentment cinc pisos que s'afegeixen als quatre que es van estrenar fa un any, quan la iniciativa es va posar en marxa per primera vegada.

La iniciativa de masoveria urbana és particular. Càritas, amb el suport de l´Ajuntament i la Cambra de la Propietat, contacta amb propietaris de pisos que estan buits i s´han d´arreglar. Són els qui hi aniran a viure qui fan les obres per posar-los en condicions per ser habitats sota la supervisió d´un arquitecte i un cap d´obres.

El temps que hi treballen es retorna amb la carència de lloguer en funció de les hores que s´hi ha dedicat. Un cop s´amortitza la mà d´obra, paguen un lloguer social que és de 2 euros per metre quadrat. Segons els promotors de la iniciativa tothom hi surt guanyant. Els propietaris els hi queda un pis en condicions i els llogaters disposen d´un habitatge digne. És una solució més a la problemàtica de l´habitatge, ha afirmat el president de Càritas, Jaume Espinal.

Aquest divendres representants de l´entitat, de l´Ajuntament, propietaris, de la Cambra de la Propietat i de l´empresa municipal Forum han fet l´acompanyament de l´estrena d´un dels pisos, habitat ja fa dues setmanes. És el carrer Lleida. El Rachid i la seva esposa, que és qui hi viuen juntament amb els seus dos fills, han fet d´amfitrions. Fins ara vivia en un infrahabitatge del carrer Santa Llúcia. Ara «la meva vida ha fet un canvi radical», ha explicat.

Al mateix bloc del carrer Lleida hi ha quatre habitatges més, i el cinquè és a la Balconada. Els quatre primers habitatges del projecte de masoveria urbana es van estrenar l´any passat al carrer Sant Miquel.

La gent que hi viu prové tota del Barri Antic i han millorat respecte el lloc on vivien fins ara, ha manifestat Espinal. Les obres en les quals hi han treballat els actuals inquilins han durat 6 mesos. Espinal ha expressat el seu desig de continuar amb el projecte. «Tenim bones perspectives». «Inicialment semblava una prova i vem començar a actuar el 2015 i vem fer la primera inauguració el 2016. La prova va anar bé i ara ja estem preparant les obres del 2017 per inaugurar-les el 2018».

El regidor d´Habitatge de l´Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha assegurat que en aquest projecte conflueixen «una suma de voluntats claríssima. Tenim clar l´objectiu i el resultat salta a la vista. Aquest és un bon camí a exploar i continuar reforçant perquè val molt la pena».

Per la seva part la regidora de Serveis Socials, Àngels Santolària, ha destacat la generositat dels propietaris a l´hora de cedir els seus habitatges per aquest projecte, i dels usuaris a qui es fa partíceps de «tota la feina».

El propietari dels quatre pisos del carrer Lleida, Lluís Teixidó, ha manifestat que quan els hi van exposar la idea "ens va semblar una fòrmula interessant. Havent-hi al darrera Càritas i la Cambra de la Propietat, que són entitats de confiança, no hi va haver problemes".