El Consell de Govern de la Universitat Politècnica de Catalunya va aprovar recentment la creació del centre específic de recerca Smart Sustainable Resources de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Manresa, per potenciar la creació, la innovació i la transferència de coneixement en les àrees dels recursos naturals, i dels residus urbans, industrials i miners, mitjançant tecnologies per a la localització, el processament, l´optimització i l´aprofitament dels recursos.

El nou centre generarà sinèrgies amb el teixit industrial i les administracions per constituir un futur hub dels smart natural resources. A més de ser un pol d´atracció singular a la Catalunya Central, treballarà per ser un referent internacional en l´ús de tecnologies eficients, sostenibles i intel·ligents en l´aprofitament de recursos minerals i en el tractament i la reutilització de residus miners, industrials i urbans.

També compta amb la col·laboració del Geoparc de la Catalunya central, el qual treballa per a la protecció del patrimoni geològic i miner, i s´integra dins d´una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

L´Smart Sustainable Resources està integrat per 26 investigadors de tres grups de recerca consolidats i vinculats a l´Escola Politècnica Superior d´Enginyeria de Manresa (EPSEM). Es tracta del grup de Tractament Biològic de Contaminants Gasosos i Olors, el grup de recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació i el grup de recerca en Mineria Sostenible.

Els investigadors que formen part d´aquests grups ja havien treballat plegats anteriorment en altres projectes, de manera que, la fusió en un sol centre intensificarà aquestes relacions per dur a terme iniciatives pluridisciplinàries, que són els més demandats del sector industrial. El consell de direcció d´aquest centre està format pels directors dels grups de recerca que l´integren: Xavier Gamisans, Pere Palà i David Parcerisa.