El manresà Adam Majó és el nou director de l'Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics de la Generalitat, un càrrec de designació política amb un rang assimilable al de secretari sectorial, un nivell just per sota del de secretari general que és el número 2 d'una conselleria. Regidor a l'Ajuntament de Manresa per la CUP entre els anys 2007 al 2015 i, darrerament, comissionat pel Centre Històric de Manresa ara comanda un organisme de nova creació depenent del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat.

Què és l'Oficina de Drets Civils i Polítics?

Vol ser un pont entre el Govern i les persones o col·lectius que considerin que se'ls han vulnerat els drets civils o polítics i, també, amb les entitats, institucions i persones que treballen per a la defensa d'aquests drets per divulgar-los, eixamplar-los i reflexionar-hi.

Amb un històric de la CUP al capdavant no pot semblar que sigui l'oficina dels drets dels independentistes i no de tothom?

L'oficina no defensarà només els drets dels independentistes. Tindrà una bústia de queixes oberta a tothom i anirem a parlar amb qui sigui i escoltarem i acompanyarem a tothom qui creguem que ha estat víctima d'una vulneració d'aquests tipus. Ara bé, no podem fer abstracció del moment que vivim i la vulneració de drets arreu del món la pateix la dissidència política. I, en aquests moments, la dissidència política més important que hi ha a l'estat espanyol i, per tant, la que més pateix, és l'independentisme.

Quin sou tindrà?

No ho sé. És un sou alt, però no sé quin és. A més com que sóc un càrrec que depèn de vicepresidència -que depèn d'ERC- hi ha la Carta Financera d'Esquerra i es fa una aportació a la Fundació Irla. La part del sou que anirà a la Fundació depèn d'un càlcul que té en compte el nombre de fills, el lloc on es viu i altres factors.

[Les retribucions de secretari general que consten al portal de transparència de la Generalitat és de 85.769 euros i les de director general de 82.210 euros]

De què servirà?

Per clarificar. La diputada del PP Dolors Montserrat va dir que a Catalunya la meitat de la població són ciutadans de segona sense drets. Que vingui a l'oficina i parlem-ne, perquè si fos veritat seria gravíssim i seria tema del comitè de drets humans de les Nacions Unides. El debat sobre la vulneració dels drets civils i polítics és transversal i l'oficina contribuirà a clarificar-lo.

I què farà quan arribin representants de Vox a dir que es vulneren els seus drets?

Repeteixo que tots els informes que tinc sobre la taula demostren que qui més vulneracions ha rebut és l'independentisme. També, altres sectors des d'artistes a persones que sense ser independentistes critiquen el marc juridicopolític o d'altra mena. Però, per exemple, si ve Societat Civil Catalana i diu que volien celebrar un acte a universitat i els ho van impedir, doncs jo em posaré al seu costat i explicaré que no em sembla bé que s'impedeixen actes a la universitat, sempre i quan no facin apologia de l'odi o ni amenaces explícites i creïbles. Si, simplement es tracta d'explicar un punt de vista, independentment que a mi em pugui agradar més o menys, evidentment els hi farem costat i els indicarem quina és la millor via per denunciar-ho, si ells no la tenen, i ho registrarem en els informes, per descomptat.

Qui decidirà si s'ha vulnerat un dret civil o polític, els tribunals espanyols?

No. La nostra Bíblia és el Pacte internacional dels Drets Civils i Polítics, subscrit per l'estat espanyol, que té, segons entenem, un rang superior a la Constitució com a normativa internacional reconeguda com a tal. A partir d'aquí veurem si els casos que ens arriben s'hi adiuen o no. Comptarem amb un consell assessor de professional de diversos àmbits de reconegut prestigi i neutralitat.

Quina és la diferència amb el Síndic de Greuges?

El Síndic no depèn del Govern sinó del Parlament i ha de mantenir una neutralitat escrupolosa i, fins i tot, abstenir-se d'implicar-se en assumptes en els què no hi ha un consens mínim polític. Però nosaltres depenem del Govern i tenim un criteri polític. També actuarem per iniciativa pròpia.

I el resultat final serà un informe?

Seran moltes coses, l'acompanyament de les persones que han patit aquestes vulneracions, l'assessorament de les víctimes i divulgació, debat i reflexió sobre què son els drets civils i polítics. No és una simple oficina de recepció de queixes.

Participareu com a part en accions judicials contra agressors?

Crec que s'hauria d'intentar evitar ser part denunciant al jutjat perquè un a oficina tan petita pot quedar ofegada per la selva de processos judicials. Una altra cosa és fer l'acompanyament. Tindrem interlocució directa amb Mossos i si hi ha queixes contra els Mossos caldrà anar al departament d'Interior i comentar-ho. Pretenem tenir una relació bidireccional entre la societat i el Govern perquè es dóna la paradoxa que el Govern de la Generalitat és estat i dissidència.

L'estructura pròpia de l'oficina quina és?

Jo tinc un despatx al departament de Vicepresidència, Economia i Finances, a Rambla Catalunya, i hi haurà un administratiu i un tècnic.

Una oficina de Drets no hauria de tenir un especialista en dret al capdavant?

La Generalitat té un equip de juristes al servei de l'oficina per als aspectes tècnics. Els drets civils i polítics són política pura. La seva vulneració no és per una mera casualitat jurídica sinó per decisions polítiques, al capdavall. Per això una visió més política sobre la defensa dels drets civils i polítics sembla interessant.

I la imparcialitat?

Repeteixo, que tingui una dimensió política no vol dir que estiguem només al servei d'una determinat projecte polític. Per exemple un dels àmbits que tinc ganes de treballar és el dret a la participació política de persones que fa 10 o 15 anys que viuen al nostre país i encara no tenen dret a vot perquè el marc jurídic i polític és molt complicat i perquè la seva materialització, el procés burocràtic, encara ho és més.