És un enamorat de l'art i la cultura, un col·leccionista apassionat i té debilitat per sant Ignasi i per Manresa. La combinació de tot plegat ha donat com a resultat la creació d'una baralla de cartes amb el fundador de la Companyia de Jesús de protagonista per commemorar els 500 anys de la seva estada a Manresa, el 2022.

En la baralla de Ion Emanoil Plesea tots els aspectes han estat cuidats al més mínim detall. Els colls tradicionals de la baralla espanyola són el segell de sant Ignasi (oros), un calze (copes), una ploma per escriure (amb què el sant va substituir el sabre que va deixar a Montserrat; espases) i una creu (símbol d'humilitat i penitència; bastos). Les figures del rei, el cavall i la sota són espais lligats a la figura d'Ignasi a casa nostra (la Cova, la Seu, Montserrat, el Pont Vell, la Creu del Tort, la capella de Sant Pau, la del Rapte), cadascun datat. Els dos comodins són una antiga marca d'aigua amb l'escut de Manresa del segle XVI, i el revers de les cartes, un retrat del sant amb el lema «Manresa 1522-2022. Urbs Ignatiana», que també protagonitza la capsa.

Romanès establert a Manresa fa tretze anys, on treballa d'encarregat en un negoci de restauració, Emanoil ha trigat un any a donar per acabada la seva Baralla Ignasiana, que ja ha inscrit al registre de disseny gràfic de Barcelona amb el copyright Privilegi d'autor i que tot just ara comença a moure per comercialitzar-la. De potencial en té, i molt.

Fins a nou versions

Les il·lustracions, sòbries i elegants, són obra de l'artista manresà Jaume Casacuberta; la impressió, de Cartamundi; ha tingut la col·laboració d'un parell de dissenyadors, i explica que van fer fins a nou proves abans de donar per bona la versió definitiva, on predomina el sèpia en un fons gris que si es mira bé fa una quadrícula. Més detalls. Les cartes es vendran amb un cordill al voltant de la caixa per simbolitzar el que duia sant Ignasi - l'home del sac i dins d'un embolcall de plàstic autoadhesiu. Per a petites edicions, el cordill inclourà una lacra vermella del monograma del nom de Jesucrist (IHS) que Ignasi va utilitzar en el seu segell de Superior de la Companyia de Jesús, convertint en l'emblema de la seva orde. Al voltant, hi posa Manresa Ignasiana 1522-2022.

Curiositats. Emanoil va demanar al desaparegut mossèn Josep Maria Gasol, client de l'establiment on treballa, com es deia en llatí ciutat ignasiana. «Ell va respondre de seguida i correctament: Urbs Ignatiana».

Al revers de la capsa, a banda de l'explicació dels pals, hi diu que «és una baralla de cartes religiosa pensada per difondre l'empremta que deixà a la ciutat de Manresa el seu 'fill predilecte' més universal», i hi ha la frase ignasiana «El primer preàmbul és la història».

N'enviarà una al Sant Pare

Emanoil, que té previst enviar una baralla al Sant Pare, col·lecciona gravats, baralles (la més antiga que té és del segle XVIII), medalles religioses, monedes, bitllets... Va cedir 300 llibres de medicina a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, no pot visitar cap lloc sense entrar a la seva església -on li agrada notar l'energia de tota la gent que hi ha estat- i museu, i creu ferventment que la commemoració dels 500 anys de l'estada de sant Ignasi a Manresa és una oportunitat única per a la ciutat i per als manresans. «Ho hem de fer conèixer», diu convençut.