De cada quatre hores de temps de lleure que tenen els infants de quart de primària, tres les dediquen a activitats sedentàries i només una a activitats dinàmiques. Hi ha un 26% de casos de sobrepès i s'ha produït una lleugera millora en el risc cardiovascular respecte a exploracions anteriors, que ha passat del 32,7% al 28,2%. Són algunes de les conclusions a què ha arribat l'enquesta d'infermeria de la 14a edició del Programa de Detecció Precoç de Problemes de Salut en Escolars de la Clínica Universitària d'UManresa.

En aquesta edició hi han participat 1.057 nens i nenes de 19 escoles de Manresa i d'Artés. El programa inclou una exploració de logopèdia a infants de P4 (4-5 anys), una de podologia als de P5 (5-6 anys) i una exploració de fisioteràpia als de quart de primària (9-10 anys). La darrera exploració es complementa amb una enquesta d'hàbits de salut. El mes vinent, la Clínica Universitària reprendrà les exploracions de la que ja serà la 15a edició del programa.

En comparació d'enquestes anteriors, el nombre de nens i nenes de 9-10 anys que tenen telèfon mòbil ha passat del 30% al 32,8%. Un 31,5 % dels infants enquestats diu haver tingut amenaces i cops a l'escola o anant a l'escola (30,7% el 2017) i un 20,65% reconeix haver amenaçat algun company.

En el cas de l'exploració de fisioteràpia, el percentatge més alt correspon als infants amb casos de cifosis dorsals, que és una curvatura exagerada de la columna dorsal (24%); en la revisió de logopèdia, hi ha un 17% de casos d'alteració de la parla; i en les revisions podològiques, un 26% de casos d'hipermobilitat articular.