Fem Manresa. Així és com es presentarà a les pròximes municipals la candidatura conjunta de l'esquerra rupturista formada per la CUP, EUiA i Som Alternativa, plataforma d'antics membres de Podem. L'aliança inèdita es va presentar ahir en un acte a l'Anònima. L'antiga nau industrial es va convertir en un plató per fer fotos i filmar la presentació de la candidatura, que va tenir el suport d'una seixantena de persones i que es va acabar amb crits «d'alcaldessa, alcaldessa», al voltant de Roser Alegre, membre de la CUP que encapçalarà Fem Manresa.

La mateixa Alegre i el dirigent d'EUiA a Manresa Ricard Ribera van ser els mestres de la cerimònia durant la qual van anunciar les primeres cinc propostes programàtiques de la candidatura, entre les quals destaca la implantació de la recollida de residus porta a porta. També, municipalització dels serveis públics que depenen de l'Ajuntament, garantir la qualitat de l'ocupació que generi el consistori, educació en la igualtat i prioritzar l'habitatge públic.

Del porta a porta Alegre va dir que és cabdal reduir els residus que es generen a la ciutat i augmentar el reciclatge. «Per això proposem la implantació del servei de recollida porta a porta a través d'una gestió municipal». Promoure la igualtat i evitar models de discriminació per qualsevol motiu és l'objectiu de l'educació en la igualtat, mentre que en habitatge la proposta que fa Fem Manresa és doblar el parc d'habitatge públic dels 700 actuals als 1.400.

Pel que fa a la municipalització de serveis Ribera va comentar que faran auditories de les concessions públiques que té l'Ajuntament amb empreses privades «per determinar quines són susceptibles de recuperar la gestió pública i en quines es pot fer a mitjà termini». Garantir la qualitat de l'ocupació que generi l'Ajuntament és un altres de les propostes de la candidatura.

«Són cinc prioritats del programa que presentarem. Les plantegem des d'una mirada feminista, situant la igualtat de gènere en el centre de la nostra lluita», va assegurar Alegre. També va afirmar que es tracta de cinc propostes «ambicioses però realistes» que sumades a les que sorgiran en els processos participatius que es duran a terme evitaran «perpetuar» l'actual model de ciutat.

Ribera es va mostrar convençut «que és una candidatura d'esquerres amb possibilitats de guanyar». Va dir que Fem Manresa «és un projecte valent», una candidatura «sobiranista, de progrés i rupturista» que «dona veu a molts manresans i manresanes».

A l'acte l'activista social Maite Uró va llegir un manifest que ja han signat una vuitantena de persones que planteja que l'objectiu de la candidatura és «esdevenir una alternativa política municipal amb un model de ciutat radicalment diferent del que Manresa arrossega des de l'any 79». Segons el manifest, «serà la llavor del canvi històric que la nostra ciutat necessita».

A les últimes eleccions municipals la CUP va aconseguir 2.986 vots, el 10,85 % del total, i va obtenir 3 regidors. Va ser la tercera força política més votada per darrera de Convergència i d'Esquerra. Democràcia Municipal, la marca amb que Podem es va presentar a les municipals, va tenir 1.525 vots, el 5,54 %, el que li va suposar un regidor. EUiA no s'hi va presentar. Es va trencar l'acord que tenia des del 2007 amb el fins llavors el seu soci natural, Iniciativa. Va demanar el vot per la CUP, Iniciativa o bé Democràcia Municipal.