Una quinzena de veïns dels barris manresans de la Balconada i del Xup són els primers voluntaris d'una campanya per ajudar persones grans que viuen soles.

Ja estan localitzant presidents de comunitats de veïns com a pas previ per pentinar els dos barris amb un porta a porta per localitzar persones grans que poden millorar la seva qualitat de vida amb suport de voluntaris i dels recursos que l'administració pot aportar.

El regidor de Barris, Joan Calmet, va explicar ahir en la presentació del projecte, batejat com a Propers, que es tracta de sumar esforços perquè cap persona gran quedi despenjada i es pugui millorar el seu benestar. La regidora d'Acció Social, Àngels Santolària, va afegir que «com que moltes persones amb dificultats no venen als Serveis Socials, les hem d'anar a buscar».

Propers és un projecte impulsat per l'Ajuntament de Manresa a través dels Plans de Desenvolupament Comunitari dels barris de la Balconada i el Xup, i amb la col·laboració de Creu Roja.

A banda de Calmet i Santolària van participar a la roda de premsa Bernat Marquilles i Ramon Fornell, en representació del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada i el Xup; i els representants veïnals de la Balconada i el Xup, Juan Carlos Colchero i Virgínia López. El resultat és que els tècnics comunitaris dels dos barris i l'Ajuntament estan teixint una xarxa organitzada amb la complicitat de veïns que fan el pas de ser voluntaris, els Equips Bàsics d'Atenció Social, l'atenció primària, Creu Roja, associacions de veïns, entitats, comerços i l'Ajuntament.

Juan Carlos Colchero va explicar que els voluntaris del barri de la Balconada són, per als seus veïns, «els fills de», i això facilitarà arribar fins a les persones que més ho necessiten, de forma que es pugui retornar a les persones grans «el suport que sempre han estat donant al barri». Virgínia López va afegir que, al Xup, «la xarxa som els mateixos veïns. És la veïna que fa el dinar» a qui el necessita. Creu que amb aquest programa s'aconseguirà que més gent accedeixi als serveis socials.