Un 86 % dels casos atesos al Centre d’Urgències d’Atenció Primària del CAP Bages de Manresa s’han pogut resoldre el mateix centre. Només el 14 % s’ha hagut de derivar a altres dispositius de salut. Bàsicament a urgències hospitalàries. El CUAP Manresa, que obre a les nits, els dies festius i els caps de setmana, ha fet aquest dijous una jornada de portes obertes. El 2018 va atendre gairebé 22.000 urgències.

Durant l’any 2018, el CUAP Manresa va atendre 19.400 urgències al centre mateix, 2.400 urgències domiciliàries, és de 2.000 visites programades d’infermeria i, entre l’abril i el desembre, va rebre 138 ambulàncies. Els darrers mesos, el CUAP s’ha dotat de més equipament per poder-hi fer analítiques i disposa de 3 consultes mèdiques, una consulta per al triatge (on es fa la primera atenció a l’arribada i es valora la gravetat de cada cas), 4 boxs d’observació i 5 boxs per a assistència.

El CUAP Manresa ofereix assistència sanitària urgent per atendre casos com, per exemple, traumatismes lleus, atenció quirúrgica menor, aguditzacions dels pacients crònics, urgències ginecològiques, psiquiàtriques o bé oftalmològiques, entre altres. L’objectiu és atendre les demandes assistencials urgents en el nivell que correspon segons gravetat. En aquest cas serien casos de mitjana o baixa complexitat que no requereixen la intervenció d’un servei d’urgències hospitalari.

Jornada de Portes Obertes

Diversos grups de ciutadans han visitat avui els diferents espais del CUAP Manresa, guiats per professionals del centre, en la Jornada de Portes Obertes. A primera hora de la tarda, s’ha fet una visita en la qual hi ha participat el director general de la Fundació Althaia, Manel Jovells; el director general de Sant Andreu Salut, Manel Valls; la regidora de Salut de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich i responsables del Sistema d’Emergències Mèdiques.

Anna Forcada, directora del Servei d’Atenció Primària del Bages-Berguedà-Solsonès, i Olga Urrutia, adjunta a la direcció d’Atenció Continuada d’Urgències Territorials, han destacat que “els professionals de primària poden atendre i resoldre urgències de baixa i mitjana complexitat” i la importància “de la coordinació amb els altres proveïdors de salut del territori” per fer un bon ús de cada recurs de salut.

Per la seva banda, Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut, ha remarcat que “per al Departament de Salut, l’atenció primària ha de ser l’eix vertebrador del sistema” i que “actes com el d’aquest dijous han de servir perquè la ciutadania utilitzi els Centres d’Urgències d’Atenció Primària”. També

ha explicat que s’ha posat en marxa una campanya institucional per posar en valor l’atenció a la salut que presten els Centres d’Atenció Primària (CAP), els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) i els consultoris locals de tot Catalunya.

Horaris del CUAP Manresa

Situat a la planta 0 del Centre d’Atenció Primària Bages (CAP Bages), al carrer Soler i March número 6, de Manresa, el CUAP Manresa atén urgències els dies laborables de 8 del vespre a 8 del matí i els caps de setmana i festius, les 24 hores. D’aquesta manera, complementen els horaris d’atenció habitual als CAP, on també s’atenen les urgències, i dona als usuaris la possibilitat d’anar a l’atenció primària qualsevol dia i a qualsevol hora.