La PAHC Bages ha realitzat aquest dimecres al matí la primera acció de protesta de la plataforma contra la pujada «abusiva» dels lloguers a Manresa. En concret, una vintena de membres de la plataforma s'han concentrat davant l'oficina del Grup aImmobles, al carrer del Bruc, per demanar que s'aturi el desnonament de l'Abderraman i la seva família (la seva dona i tres filles menors d'edat), que està previst per a aquest divendres a les 12 del migdia.

Els manifestants no han pogut accedir a l'interior de l'oficina per parlar amb els treballadors perquè aquests han abaixat la persiana i els han negat així l'accés al local. Segons fonts de la PAHC, el desnonament de l'Abderraman arriba de forma injusta a causa de l'impagament del lloguer del pis on viu la família, al número 64 del carrer Barcelona, des de fa prop d'un any. La plataforma denuncia que la propietat del pis, Burés 2001 S.L. (que també seria propietària de la resta de pisos de l'immoble) va decidir «d'un dia per l'altre» apujar el lloguer a l'Abderraman de 325 a 470 euros. Això va passar quan la immobiliària havia de renovar el contracte de lloguer a la família, que hi vivia des de feia 5 anys, el passat mes de juny.

L'inquilí s'hi va negar i com a forma de pressió, expliquen des de la PAHC, es va negar a pagar el lloguer. La propietat el va denunciar per impagament i el procés judicial ha portat la família a les portes del desnonament, programat per aquest divendres. El que reclama l'Abderraman des de llavors és que tornin a rebaixar-li el lloguer a 325 euros i que li facin un contracte de 7 anys. «És el temps que necessitaria per amortitzar la inversió que ha fet durant 6 anys al pis on viu, perquè és paleta i hi ha invertit molts diners i temps», opinen des de la plataforma.

Més casos per impagament de lloguers

Aquesta és la primera acció que du a terme la PAHC per aturar un desnonament per impagament del lloguer a Manresa, tot i que fonts de la plataforma alerten que no serà l'única: «Quan vam sorgir com a moviment ciutadà lluitàvem contra l'abús de les hipoteques per part d'entitats bancàries, amb qui negociàvem dacions en pagament, per exemple. Però ara cada cop tenim més casos de persones que estan en procés de desnonament perquè els han apujat moltíssim el lloguer i no poden pagar-lo. Lluitarem per pressionar els grans tenidors perquè en el context actual ens toca jugar a aquest paper».

Des de la PAHC es fa una crida a la ciutadania a explicar els casos de pujades sobtades del lloguer a les que els inquilins no puguin fer front. Segons dades de la plataforma, el 70% dels desnonaments de Catalunya són provocats per impagament de lloguers.