Els tinents d'alcalde d'un ajuntament com el de Manresa han de signar documents a milers. Però, ara, podran tenir el canell més descansat. Una modificació administrativa aprovada en el darrer ple municipal els estalviarà més de set-centes firmes per trimestre.

La modificació permet que no hagin de ser ells els que signin les contractacions que no superin els 500 euros de valor.

El volum de contractacions menors, que és com es coneixen, varia, però, per fer-nos una idea, l'últim trimestre del 2018 a l'Ajuntament de Manresa es van fer 1.600 contractacions, de les quals el 58% van ser de menys de mig miler d'euros, i el primer trimestre d'enguany van ser 1.100 les contractacions, de les quals el 57% eren considerades menors.

Això suposa alliberar el canell dels tinents d'alcalde municipals de 928 signatures el darrer trimestre de l'any passat i de 627 els primers tres mesos d'enguany. De mitjana es pot dir que surten prop de vuit-centes firmes per trimestre.

Segons va explicar el president de l'àrea de Serveis Generals de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, l'objectiu de la modificació és agilitar procediments administratius aprofitant les possibilitats que dona la llei.

Calmet va dir que simplificar tràmits facilita, d'una banda, que la burocràcia pugui avançar més ràpida i, d'altra banda, que els responsables polítics puguin dedicar més temps a qüestions de govern que el requereixen.

El cap de servei de contractació, patrimoni i inversions va advertir en la seva memòria anual d'activitat que en l'apartat de contractació menor i compres gairebé el 60% de les actuacions eren per imports inferiors a cinc-cents euros, concretament el 58,8%.

En el primer trimestre del 2019, segons Calmet, es va fer una nova constatació i va quedar palès que el percentatge continuava sent molt alt, concretament del 57,2%.

A partir d'aquí es va tenir constància que gairebé el 60% de les operacions que es fan de contractació menor i compres és d'un import menor al mig miler d'euros.

Fins ara el tràmit requeria de la signatura d'un tinent d'alcalde municipal o, en el seu defecte, havia de passar per dos regidors, fet que comportava un endarreriment. Segons Calmet, com que la llei permet que una persona de titularitat funcionarial que tingui prefectura pugui tirar endavant aquests procediments s'ha optat perquè sigui més àgil.