La façana de l’edifici neoclàssic del Coro de Sant Josep del carrer Na Bastardes, en ple Centre Històric, tornarà a lluir. Aquest dimarts s’han iniciat els treballs de restauració per tornar a la façana part de l’aspecte que tenia quan es va construir, a mitjans del segle XIX. Les regidories d’Ocupació, Empresa i Coneixement; la de Cultura, i la regidoria de Centre Històric, ha unit esforços per dur a terme conjuntament l’obra, que és previst que s’acaba abans de finals d’any.

Actualment el Grup Sardanista Dintre el Bosc és el propietari de l’immoble, que també dóna a la baixada dels Jueus i al carrer Fontanet. Inclòs al Pla de Protecció del Patrimoni de Manresa, l’edifici va ser un referent de la vida cultural i associativa de Manresa. Va ser la seu de la Societat Coral Sant Josep -el Coro-, que hi tenia una sala de ball que va ser emblemàtica. L’any 1957 s’hi va estrenar la primera innocentada de Manresa i durant la dècada dels vuitanta va ser el local d’assaig del grup de teatre Setrill. També s’utilitza de vestidor i punt de trobada de fires i festes com l’Aixada.

Els treballs els han presentat avui les regidores d’Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz; de Cultura, Anna Crespo; i de Centre Històric, Claudina Relat.

Cruz ha explicat que l’obra forma part del programa Treball als Barris que forma laboralment persones que viuen al Centre Històric. En aquest cas «a més a més de millorar la formació i l’ocupabilitat d’aquestes persones, l’actuació contribueix a embellir i netejar la cara del nucli antic. Relat ha celebrat que la suma i la coordinació de les tres regidories permeti «fer possible la restauració de la façana sense perdre el seu valor històric». Crepo, per la seva part ha destacat que es «recuperaran sanefes i retolacions original que ajudaran a enriquir la vessant cultural d’aquesta intervenció».

El pressupost de l’obra és de 150.000 euros. Es repicarà, s’arrebossarà i es pintaran dos trams de façana, i s’eliminaran elements sortints. També es duran tasques de restauració, amb un cost de 5.000 euros, per recuperar les sanefes i la retolació que formen part de la decoració original, tasca que anirà a càrrec de la restauradora Bella Soler.

Per la seva part el Grup Sardanista Dintre el Bosc assumirà les despeses de part del material. L’any 2017 l’entitat va presentar un projecte de millora de l’edifici que porta a terme en la mesura dels seus recursos i disponibilitat.