El 1963, en ple franquisme, un grup d'alta muntanya del Centre Excursionista de la Comarca del Bages va decidir col·locar un pessebre al cim del Collbaix de Manresa després de la missa del gall al santuari de Joncadella. Des de llavors s'ha dut a terme ininterrompudament fins ara. El president del Grup Pessebrístic de Manresa, Francesc Villegas, ha recopilat 50 anys de pessebres al cim del Coll-baix, del 1963 al 2012, en un llibre que deixa testimoni dels inicis i fins que la iniciativa va complir els 50 anys.

Villegas explica que els primers anys l'acció es vivia amb «eufòria perquè era com un alliberament i una renovació cultural pujar el pessebre al Collbaix». El primer, segons cita al llibre, va ser una olla de terrissa foradada en una banda en forma d'estrella que es va col·locar en un pedestal a la plataforma més alta del cim.

Des de l'inici l'acció comença amb la missa del gall al santuari de la Mare de Déu de Joncadella, d'on els excursionistes es dirigeixen cap al Collbaix. La setmana entrant es tornarà a repetir. Segons Villegas, la iniciativa s'ha mantingut fruit d'un esforç col·lectiu i de solidaritat d'entitats, sobretot als seus inicis. «És tota una vivència».

Al llibre, profusament documentat, també hi apareixen fotografies de la majoria de pessebres d'aquest període, i reprodueix cròniques de mitjans de l'època. El diari Manresa escrivia, el 28 de desembre del 1963, que un grup de 49 persones «d'ambdós sexes» van anar de Joncadella a Collbaix. Que el camí estava nevat i que van tardar una hora i cinquanta minuts. Van tornar a Manresa cap a les 6 del matí.

El llibre també parla del Centre Excursionista del Bages, el Coll-baix i Joncadella. La presentació es farà demà, dissabte, al Casino, a la sala del pessebre monumental, a 2/4 de 8 del vespre. Anirà a càrrec de Glòria Ballús i l'autor.