Manresa celebrarà durant el març el Dia Internacional de les Dones, que s'escau el dia 8. Ho farà amb 50 actes, més que mai, que es repartiran durant tot el mes. L'Ajuntament i entitats implicades van fer ahir al matí la presentació d'algunes de les activitats. El lema d'enguany és la fraternitat entre les dones.

Tot i que els actes no inclouen la manifestació prevista el 8 de març, tant Cristina Cruz, regidora de Feminismes i LGTBI, com Verónica Soto, del Consell Municipal de la Dona, van voler deixar clar que hi donen tot el seu suport.

Cruz va explicar que l'acte institucional s'ha traslladat del 8 de març, que s'escau en diumenge, al 10 de març. Tindrà lloc a les 7 de la tarda al saló de sessions de l'ajuntament, on es faran els parlaments institucionals i hi haurà una breu adaptació de l'obra de teatre Indòmita. Entre els dies 8 i 10, al balcó de l'ajuntament hi haurà penjat el llaç lila. La regidora va recordar que la Transèquia d'enguany, que justament s'escaurà el 8 de març, tindrà un contingut especialment feminista. L'euro solidari dels participants es destinarà a l'organització de tallers adreçats als homes i joves de 14 a 18 anys amb l'objectiu de prevenir la violència masclista.

Per part seva, Soto va explicar que durant tres dies, el 4, 5 i 6 de març, es farà un mural feminista al carrer de Lluçà a càrrec de l'artista Iris Serrano amb l'enunciat «Sororiat, la força de les dones juntes». Per segon any consecutiu tindrà lloc l'itinerari dramatitzat pels carrers de Manresa «Les dones també hi érem», amb explicacions de l'historiador Francesc Comas, la interpretació de diverses actrius i actors i la intervenció de persones que van viure els moments que s'explicaran, centrats en el moviment obrer. Les localitats són limitades a 30 persones i no es descarta fer una segona sessió, com l'any passat. De moment, la que hi ha prevista tindrà lloc el 7 de març a 2/4 d'11 del matí amb sortida a la plaça Major.

Carme Batista, del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) Montserrat Roig va parlar del taller «Drag King», adreçat a dones, lesbianes i trans, on crearan el seu propi personatge masculí per fer una performance. Serà el 21 de març al Casal de les Escodines, de 10 del matí a 2 del migdia. Abans, el SIAD també ha organitzat el taller de serigrafia feminista «El gènere és un parxe», el 19 de març, de les 4 a les 7 de la tarda, al Casal de les Escodines.

Videoclip de La Kampana

Lord Bujons, dinamitzadora de La Kampana, va explicar la iniciativa dels joves del casal. Si l'any passat van fer un rap per defensar la diversitat i rebutjar la violència masclista, enguany l'han convertit en un videoclip que es podrà veure a partir del 6 de març. Ahir se'n va poder veure un tast i promet.

Finalment, Elena Rueda, del gimnàs Vela de Manresa, va parlar de la 4a Cursa de la Dona del diumenge 15 de març, una activitat oberta a tothom reivindicativa i solidària alhora, atès que un euro dels 12 euros que costa la inscripció (fins el dia 29; després en costarà 15) es destinarà a projectes feministes i d'LGTBI organitzats per la regidoria responsable.

Amb un màxim de mil participants, començarà a 2/4 d'11 del matí a la plaça de la Font de les Oques amb un recorregut de 5 quilòmetres i oberta a tothom. Va destacar que, com a novetat, es farà una minicursa infantil de 300 metres per a la canalla nascuda el 2014, 2015 i 2016; i es mantenen la de 600 per a la nascuda el 2011, 2012 i 2013, i la d'un quilòmetre, per als nascuts el 2008, 2009 i 2010. Soto hi va afegir que abans de la cursa hi haurà un pilar de 4 dels Tirallongues fet per dones.

A la pàgina web del diari es poden consultar tots els actes un per un.