Vidal Orive Rodríguez (Manresa, 1936), ànima del pessebre monumental de Manresa, va morir ahir al matí a casa de forma sobtada.

El funeral tindrà lloc avui a les 12 del migdia a l'església del Carme. Ahir a la tarda va començar la vetlla a les instal·lacions de Mémora-Fontal al polígon del Pont Nou de Manresa, al costat del cementiri municipal.

Orive era vicepresident del Grup Pessebrístic de Manresa i un dels grans motors del pessebre monumental que cada any porta milers de visitants al Casino.

L'amic i president del Grup Pessebrístic de Manresa, Francesc Villegas, va expressar ahir la consternació que havia causat al seu cercle familiar i d'amistats la pèrdua d'una persona molt estimada, sempre disposada a tibar del carro dels projectes per fer-los possibles.

Aficionat a l'escultura, la pintura, el dibuix i el romànic es va abocar en el pessebrisme perquè deia que hi confluïen totes les arts.

Va ser dels primers minyons de l'agrupament escolta Cardenal Lluch, al qual va portar després els seus fills i, aquests, també els seus.

Va formar part del nucli fundador dels Amics de l'Art Romànic del Bages conjuntament amb la seva esposa, Carme Torras, la primera dona que va estar-ne al capdavant com a presidenta al principi dels anys 90.

Orive era també membre del grup de Caminades dels Dimecres que va posar en marxa Villegas i que ara aplega més de cent persones, sempre també amb el suport de Carme Torras.

Nascut a Manresa el mes següent a l'esclat de la guerra del 1936, va quedar orfe quan només tenia vuit anys. Va ser escolà, recollidor de budells, encarregat de fàbrica tèxtil i venedor de màquines alemanyes de brodar abans que la jubilació li deixés temps de sobres per dedicar al pessebrisme les seves múltiples habilitats, que ja havia demostrat als Amics de l'Art Romànic.