La prohibició de fumar a l'aire lliure quan no es pot garantir una distància mínima interpersonal de dos metres reobre el debat sobre el consum de tabac a l'espai públic. El col·lectiu de fumadors mostra perspectives diverses sobre el paper de les cigarretes en un context de pandèmia. Mentre alguns consideren que la nova normativa afecta la llibertat individual, altres afirmen que cal prioritzar la seguretat col·lectiva davant l'emergència sanitària.

«Tot el que estigui a les nostres mans per poder evitar contagis ho farem», asseguraven ahir al matí dues manresanes, l'Esther i la Marina, que estaven assegudes en una terrassa de la Xixoneca de Manresa. Les dues són fumadores però afirmen que la limitació de fumar a l'aire lliure els sembla cor-recta si representa un perill durant la pandèmia. De fet, destaquen que habitualment ja procuren deixar de fumar quan estan al costat d'un grup d'infants o en un espai estret on sigui impossible mantenir la distància.

En un altre punt de la ciutat, la manresana Lluïsa Barcons, asseguda en una taula de la Granja Alpina, lamentava que «el col·lectiu dels fumadors sempre està a la diana». Mentre encetava un paquet de cigarretes, considerava que «les llibertats individuals cada vegada es veuen més reduïdes». La seva opinió també la compartia la manresana Maria Àngels Ortiga, que s'encenia un cigarret a la terrassa del Gurmet. «Des de l'establiment no se'ns ha indicat el contrari, sempre que respectem la distància de dos metres amb la resta de clients. Trobo que el carrer és un espai lliure i, mentre respectis els drets de la resta, hauries de tenir dret a fumar», remarcava.

A pocs metres de la seva taula, les veïnes de Manresa Anna Grau i Mariella Grandi manifestaven satisfacció davant la nova mesura recollida al Diari Oficial de la Generalitat. «Nosaltres estem encantades amb aquesta limitació, als no fumadors sempre ens trepitgen els drets i, en un context de pandèmia, ja era hora que restringís el consum de tabac a l'aire lliure».

La majoria de no fumadors defensaven que, davant de la crisi sanitària, la prioritat és garantir la salut del col·lectiu. Tot i això, no tothom s'ho mira de la mateixa manera. En una taula de la terrassa de Las Vegas, una família de Sant Vicenç de Castellet destacava que la nova restricció «és exagerada» i «provoca malestar entre el col·lectiu de fumadors». El pare de la família, Francisco Sánchez, considerava que aquesta restricció afecta de ple el sector de la restauració, «perquè molts clients acudeixen al bar per poder fer un cigarret i un cafè o una cervesa. Si els treus aquest al·licient la clientela es reduirà i, per tant, molts bars de la ciutat hauran d'abaixar la persiana».