Prop de dues-centes persones han participat en les xerrades celebrades aquest febrer per sensibilitzar sobre l'ús i gestió de dispositius tecnològics.

Des de l'arribada de la crisi sanitària a causa de la covid-19 i els períodes de confinament, una de les principals demandes de les famílies és disposar de més eines i més recursos per millorar la gestió dels dispositius tecnològics i racionalitzar-ne l'ús que en fan els infants.

Per donar resposta a aquesta demanda l'Ajuntament de Manresa, dins del cicle de xerrades per famílies que organitza la Regidoria d'Ensenyament i en col·laboració amb el Pla Educatiu d'Entorn i la Regidoria de Ciutat Saludable, va organitzar dues xerrades gratuïtes en modalitat on-line destinades a famílies.

La primera xerrada: "Pantalles a la petita infància en època de confinament. Pautes d'ús i signes d'alerta", de dimecres dia 17 de febrer i destinada a famílies amb infants de fins a 6 anys, va tenir una participació de 52 persones. La segona xerrada: "Pantalles a la infància i adolescència. Assistim a un doble confinament. Ús saludable i signes d'alerta", de dimecres dia 24 de febrer i destinada a famílies d'infants i adolescents van participar-hi 138 persones.

La valoració de les dues xerrades per part de les famílies ha estat molt positiva i no es descarta més endavant fer-ne alguna altra a causa del gran interès que han manifestat en les respostes als formularis que s'han fet arribar a les famílies participants.

Ambdues xerrades van anar a càrrec de Dominica Díez, psicòloga clínica i responsable de la unitat d'addiccions comportamentals d'Althaia. Al llarg de la xerrada es van proporcionar eines i recursos a les famílies que van permetre gestionar i prevenir situacions problemàtiques derivades de l'ús de tecnologies, així com reforçar el seu rol parental.

Augment de les hores d'ús i dels casos d'addicció a les pantalles

Durant els darrers anys ha anat en augment la detecció de casos d'addicció a les pantalles en les unitats especialitzades dels hospitals arreu del territori. Aquesta tendència es preveu que augmenti de forma significativa a conseqüència de les restriccions socials que ha comportat la crisi de la Covis-19. Per evitar que l'increment manifest en l´ús de les diferents tecnologies acabi comportant problemes psicològics i de salut de diferent consideració, els professionals recomanen, sobretot, establir unes pautes d'ús ben delimitades i regular-ne el temps de dedicació.