«Tots els nens i nenes tenim dret a descansar i a gaudir del joc. Tots els infants hauríem de poder jugar, dibuixar, pintar, tenir joguines i tenir un lloc com el pati de l’escola, parcs on poder jugar». És una de les reivindicacions que alumnes de l’escola Serra i Hunter, en nom de tots els infants de la ciutat, van expressar ahir al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa durant l’acte institucional del Dia Internacional dels Drets dels Infants.

Va ser un acte reivindicatiu amb un to lúdic i que va tenir un final festiu a la plaça Major amb els infants de protagonistes. Tant que, per exemple, els regidors i persones convidades a l’acte eren asseguts al final de tot del saló de sessions. Al davant, a primera línia, els infants. I, a presidència, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; i la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa M. Ortega.

Ortega va obrir l’acte recordant, abans que res, que totes les persones tenen drets «des del moment de néixer, i ningú no ens els pot prendre».

Va afegir que també hi ha deures, i en aquest cas els de l’Ajuntament és que els infants puguin exercir els seus drets. «I si no ho fem, ens ho heu de reclamar». Va acabar la seva intervenció regalant als nens i nenes el poema «El pallasso», de Joana Raspall.

El manifest

A continuació l’Izan, la Tasmin i la Fadua van llegir el manifest. Les darreres setmanes a l’escola han estat treballant i reflexionant sobre l’article 31 dels Drets dels Infants. El que diu que tenen dret a l’esbarjo, al joc i a participar en les activitats artístiques i culturals. «Creiem que l’art i la cultura són molt importants perquè a través de la nostra participació en aquestes activitats podem aprendre d’una forma diferent», van assegurar. «Per això ens agradaria que hi haguessin més espais per poder participar activament o com a espectadors en la vida cultural de la nostra comunitat. Uns espais pensats per als nens i nenes on poguéssim deixar volar la nostra imaginació i on també ens integréssim a la vida cultural de la nostra ciutat».

L’alcalde, Marc Aloy, en va prendre nota, i va explicar que «treballem perquè hi hagi més espais per a la gent i menys per als cotxes». I la consellera va dir als infants que també tenen dret a ser «escoltats i escoltades», igual que el dret a la igualtat. «Que ningú us digui com heu de jugar. Que ningú us digui que hi ha jocs de nens i de nenes», va manifestar.

La cosa no va quedar aquí. I com que els infants manaven, tothom va acabar ballant al ritme de «La llum que portes dins» del grup Gossos, mentre els nens i nenes escenificaven un exercici de percussió corporal.