L’Ajuntament de Manresa s’ha vist forçat fins ara a tornar 656.000 euros en plusvàlues cobrades indegudament i encara ha de tornar 1,1 més a causa de les sentències judicials contra el cobrament d’aquest impost que grava totes les transmissions d’immobles o solars, sigui per compravenda, donació o herència.

Requerit per aquest diari, l’equip de govern d’ERC i JxM ha informat que les reclamacions presentades pels ciutadans contra les plusvàlues que han hagut de pagar han suposat que fins ara l’Ajuntament hagi tornat 656.000 euros.

Però, la sentència del Tribunal Constitucional del passat dia 26 d’octubre, que declara la nul·litat de la base imposable de la plusvàlua, provoca que l’Ajuntament hagi «d’estimar totes les reclamacions presentades», el que implica que s’hauran de tramitar en els pròxims mesos devolucions d’ingressos per import d'1.145.000 euros més. En total, 1.801.000 euros. La sentència del Tribunal Constitucional anul·la el mètode de càlcul de l’impost municipal de plusvàlua, el que fa que els ajuntaments es vegin impossibilitats per cobrar-lo.

Es tracta de la tercera resolució que dicta el TC sobre l’impost de plusvàlua. El 2017, el mateix tribunal ja va declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de diversos apartats del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals que regulen aquest impost, però únicament en la mesura que sotmeten a tributació situacions d’inexistència d’increments de valor, en considerar que en la seva configuració, l’impost vulnerava el principi constitucional de capacitat econòmica, perquè el seu meritament no es vincula necessàriament a l’existència d’un increment real del valor del terreny, sinó a la seva mera titularitat durant un període de temps, i va declarar inconstitucional el tribut en els casos en què no s’havien obtingut guanys.

El 2019, el Tribunal Constitucional va fer un pas més i va declarar inconstitucional l’impost en els supòsits en els quals la quota a pagar fos més alta que l’increment patrimonial obtingut amb la transmissió.