Hi haurà correaigua, correfoc, castell de focs al parc de l’Agulla i concert de gran format. La Festa Major de Manresa recuperarà enguany el seu format clàssic que la pandèmia de la covid va estroncar els dos últims anys. Se celebrarà del 20 al 29 d’agost.

Biel Bahí amb el cartell de la festa major que recrea la figura del Boc | OSCAR BAYONA

«La festa major començarà corrent amb el correaigua i s’acabarà corrent amb el correfoc tal i com marca la tradició», va assegurar ahir el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols. Va ser durant la presentació del cartell i les línies generals de la programació d’enguany. Hi van participar la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo; els representants de Xàldiga Fede Morenate i Joan Subirana; i el dissenyador del cartell, Biel Bahí.

Crepo va assegurar que els dos darrers anys la Festa Major de Manresa s’ha distingit perquè s’ha celebrat igualment, però amb restriccions i sense els actes més multitudinaris. «Era la possible», va dir. Ara «s’han acabat les èpoques fosques i torna la festa major clàssica».

Com el correaigua, que donarà el tret de sortida. El correfoc, que la tancarà el dilluns 29 d’agost. Entremig, la moscada infantil, la mostra del correfoc, la tronada i el castell de focs que se celebrarà el diumenge 28 d’agost al parc de l’Agulla.

Tornen Els Catarres

També hi haurà un concert principal amb Els Catarres, que després de dos anys sense pujar dalt l’escenari presenten el seu cinquè treball, «Diamants».

El concert se celebrarà al carrer Sallent, al polígon dels Dolors. Van ser també Els Catarres els qui van estrenar aquesta ubicació per celebrar-hi concerts de gran format el 2018. Es calcula que hi van assistir unes 10.000 persones. Fins llavors s’havien programat a la plaça de Sant Domènec, però ha quedat petita. Al concert del 2018, hi van haver problemes de so que, segons la regidora Crespo, se solucionaran. La regidora va assegurar que es tracta d’un lloc adequat i connectat a la ciutat.

40 anys de correfoc

Enguany es complirà el 40è aniversari del primer correfoc de Manresa. La voluntat dels organitzadors, Xàldiga, és que hi hagi més pirotècnia si és que el pressupost ho permet.

Per celebrar aquests 40 anys se li ha dedicat el cartell de la festa major. Representa la màscara d’una de les seves figures emblemàtiques: el Boc. Amb un fons vermell que simula ser foc, el fum dibuixa la cara del Boc de color negre per representar la pólvora.

És obra de l’artista conceptual de Manresa Biel Bahí. «Es va escollir el Boc perquè més el personatge que uneix totes les figures del correfoc i hi dona molta entitat». La causalitat ha fet que Bahí formi part de Xàldiga des de petit.

Marxandatge

Per primera vegada la Festa Major de Manresa tindrà els seus propis productes de marxandatge. Hi haurà samarretes de talla infantil i d’adults amb la imatge del Boc, bosses i ventalls de fusta que es podran comprar a l’Oficina de Turisme, a la plaça Major.

La festa major també inclourà l’estrena d’una nova escultura temàtica del projecte Microscopies. La instal·lació s’estrenarà al voltant de la torre Santa Caterina.

El programa definitiu de la Festa Major de Manresa es farà públic més endavant. Fins el 5 de juliol les entitats tenen temps de proposar activitats per ser incloses a la programació.

Actes tradicionals com el correaigua, el correfoc o el castell de focs no s’han celebrat els dos darrers a causa de la pandèmia de la covid. L’any passat Xàldiga el va substituir per un espectacle pirotècnic que es va dur a terme al pati de La Salle protagonitzat per totes les seves figures, i el castell de focs s’ha dut a terme des de diversos punts de la ciutat perquè la gent el pogués contemplar des de finestres i balcons.