El totxo es desperta: hi ha llicències demanades per fer 300 pisos a Manresa

El govern assegura que aquest volum d’habitatges en marxa no s’havia vist des de l’esclat de la bombolla immobiliària

Promoció d’habitatges al sector Concòrdia de Manresa

Promoció d’habitatges al sector Concòrdia de Manresa / Arxiu/F.G.

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia, va explicar en el darrer ple municipal de l'Ajuntament de Manresa que hi havia entrades peticions per fer 300 habitatges a la ciutat.

Segons va afirmar, aquest nivell de sol·licituds de llicències demostra «l’interès per tirar endavant projectes a Manresa» i que hi ha empresaris «que aposten per la promoció privada» d’habitatges.

L’alcalde Marc Aloy, per la seva part, va afegir que aquest volum d’habitatges en marxa «no s’havia vist durant els darrers 15 anys després de l’espetec de la crisi immobiliària».

L’alcalde va afirmar que «després de molts anys sense tenir llicències d’obres per a nous habitatges», aquest volum d’activitat demostra que «la ciutat comença a arrancar» novament pel que fa a la construcció.

La nova dada es va fer pública després que, en el darrer ple municipal, el president del grup municipal de Junts, Ramon Bacardit, afirmés que «Manresa està estancada absolutament en molts àmbits i el resultat d’això és que el sector immobiliari, el desenvolupament urbanístic i la gestió urbanística de la ciutat no tira endavant perquè no surten els números. I això passa perquè aquesta ciutat està en una espiral de pobresa».

Bacardit va demanar al regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia, que fes «tot el possible per revertir aquesta situació. Si el sector privat no troba incentius i un benefici en les promocions immobiliàries la ciutat continuarà així 30 anys més». 

Llicències per valor de 48,7 milions

El passat mes de març, l’alcalde Marc Aloy va fer públic que el sector de la construcció estava prenent embranzida a Manresa i el 2022 va demanar llicències per valor de 48,7 milions d’euros, la xifra més alta en tretze anys

«Estem davant del volum inversor privat més important a la ciutat des del 2009», va assegurar l’alcalde Marc Aloy, i va afegir que s’estava produint «un canvi de tendència».

«L’any 2021, el sector privat, en tota la tipologia d’obres diferents que es van fer, va invertir 33,8 milions d’euros i el 2022 van ser 48,7 milions d’euros, un creixement del 44%, que és molt remarcable».

Aquest creixement no es dona només a nivell de volum d’inversió sinó també en el nombre d’habitatges construïts, «on el salt és importantíssim, perquè passen de 82 habitatges construïts el 2021 a 276 l’any passat, dels quals 237 de nova construcció i 39 són fruit de reformes». L’alcalde va dir que «això és simptomàtic. Hi ha hagut un run run a la ciutat durant molt temps sobre que els privats no apostaven per invertir a la ciutat i no és cert. Estem al moment inversor més alt des del 2009».

Subscriu-te per seguir llegint