"La música continua sent necessària pel meu equilibri emocional"

La flautista i cantant Angi Ríos, que va patir un càncer de mama fa 18 anys, va actuar a Oncologia

Angi Ríos va patir un càncer de mama i ara ha tornat a Oncologia a cantar

Angi Ríos va patir un càncer de mama i ara ha tornat a Oncologia a cantar / ALTHAIA

Jordi Morros

Jordi Morros

Que la música emociona i té efectes terapèutics ja no genera dubtes a hores d'ara. A en Música en vena ho fa amb pacients i professionals. Però també entre els mateixos músics. I si entremig hi ha circumstàncies que són especials, encara més.

A mitjans de desembre va actuar a l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa el duo format per la flautista i cantant Angi Ríos, i Carme Botifoll al piano. Es dona el cas que Ríos és una expacient d’Oncologia de la Fundació Althaia, fet que va transmetre durant la seva actuació.

«Per mi és una teràpia»

«És el primer cop que vinc a veure les actuals instal·lacions i a cantar», va comentar Ríos poc abans del concert. Fa 18 anys va patir un càncer de mama. Actuar a l’Hospital de Dia «també és, per mi, una teràpia», va assegurar.

Professora de flauta travessera a les escoles de música de Puig-reig i d’Artés, i de cant a Callús, on va conèixer a Botifoll, actualment no treballa per seguir la seva recuperació. Va explicar que «per mi la música és una teràpia necessària. També pel meu equilibri emocional». Del seu pas per l’hospital va desitjar fer més fàcil l’estada de la gent que en aquells moments seguia el tractament contra la malaltia.

Ríos i Botifoll van oferir un repertori de música clàssica però també moderna, amb obres de Hann, Fauré, Guastavino, Lloyd Webber, Josep M Roglan o Charles Dumont, entre d’altres.

Angui Ríos, veu i Carme Botifoll, piano, durant la seva actuacó a Oncologia

Angui Ríos, veu i Carme Botifoll, piano, durant la seva actuacó a Oncologia / ALTHAIA

Botifoll va recordar que van començar a fer el duo de veu i piano «per passar-no-ho bé. En un moment determinat vam dir, perquè no fem un Música en vena?». Per aquesta ocasió van preparar un repertori «dolç, molt relacionat amb l’amor, l’esperança, cançons d’ànim, de força, de resiliència i de la força vital que està bé que tingui cada persona». I això és el que van voler transmetre.

Comença el concert

A la banda de la sala que dona on hi ha la majoria de petits boxs, tots ells plens, on la gent segueix el tractament hi havia el piano, un altaveu i el peu de micro. De cop i volta la música ambient que hi ha cada dia es va parar, i Ríos i Botifoll es van presentar. Abans, Ríos es va abraçar a metges i infermeres, i va explicar, emocionada, la tipologia de cançons que havien preparat.

L’activitat quotidiana va continuar, però va agafar un altre tarannà. Van emergir cançons com Bonita rama de sauce, del compositor argentí Carlos Guastavino; l’Ave maria de Beyoncé; una peça de Fouré o una de les preferides de Ríos, Je Ne Regrette Rien (Non, rien de rien) que va popularitzar Edith Piaf. Una cançó, va explicar la mateixa cantant, «de lluita per tirar endavant malgrat el que vagi passant». Així va transcórrer l’emotiu concert de veu i piano a Oncologia.

Un estímul per als estudiants

Música en vena es va posar en marxa a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa el 2018, quan Carme Botifoll era directora del Conservatori Municipal de Música. «Va ser fàcil» posar d’acord l’Ajuntament, la Fundació Althaia, la de Sant Andreu Salut i el mateix Conservatori. Llavors, recorda, «hi havia pocs llocs on es feia». La iniciativa va néixer a Madrid i de seguida es va escampar a Barcelona. El primer lloc on es va actuar va ser a neonatologia, on hi havia nadons que havien nascut prematurament.

En el cas d’Althaia la gestió directe de la iniciativa és a mans de Comunicació i Participació. La seva directora, Antònia Raich, assegura que «per nosaltres és important tot el tema de humanització en l’atenció als usuaris, i això passa perquè puguem oferir experiències que facin que el pas per l’hospital no sigui necessàriament desagradable. Aquestes petites iniciatives fan que t’aporti alguna cosa».

Segons Raich, iniciatives com Musica en vena «també són importants perquè ens permet oferir a pacients, acompanyants i als mateixos professionals, un espai que millora la salut mental». Destaca, a més a més, que en el cas dels alumnes que participen als concerts en directe és un estímul. Entre altres coses perquè els serveix per donar sentit al munt d’hores d'estudi que dediquen a perfeccionar el seu instrument. Veuen que ho poden oferir a altres persones».