Europa anuncia un nou compromís per retallar les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle abans que s’acabi la dècada. Aquest dimarts, en la segona i última setmana de la cimera del clima de Sharm el-Sheikh, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha convocat una roda de premsa per anunciar que els Vint-i-set es disposen a traçar un nou pla per reduir «almenys un 57%» les seves emissions per al 2030. Fins ara el compromís era d’un 55% respecte als nivells de 1990. «Europa està a punt per augmentar la seva ambició», ha argumentat Timmermans durant la presentació d’aquesta nova iniciativa.

L’any passat, després de la cimera de Glasgow, els països van acordar de manera unànime que els actuals plans de retallades d’emissions no eren suficients per esquivar un escalfament global extrem i van acordar revisar les seves polítiques actuals, reforçar-les i presentar nous plans de cara a la trobada d’aquest any. Arribats a Sharm el-Sheikh, molt pocs han complert aquesta promesa. Europa era fins ara una de les grans absents en l’entrega d’aquest compromís. Però després de l’anunci d’avui, tot apunta que el nou pacte per reduir les emissions europees es tancarà abans que acabi l’any.

Encara no han transcendit detalls sobre què podria incloure el nou full de ruta per frenar les emissions de gasos amb efecte hivernacle a Europa. Podria haver-hi una pista en alguns dels compromisos anunciats recentment pel Parlament Europeu. Com per exemple l’acord per prohibir la venda de cotxes dièsel i de gasolina el 2035. O la proposta de Brussel·les per endurir la legislació sobre la contaminació que, al seu torn, insta els països a aplicar accions concretes per reduir les seves fonts de pol·lució.