15 de abril de 2015
15.04.2015
40 Años
40 Años

El Parlament aprova la creació de la comarca del Moianès

El projecte de llei ha obtingut el suport de tots els grups parlamentaris excepte el de Ciutadans, que ha votat en contra, i el PPC que s'ha abstingut. Tots deu alcaldes i un centenar de veïns dels deu municipis s'han desplaçat fins a Barcelona en bus per assistir en directe a la sessió del Parlament. Amb aquest pas, Catalunya té ara 42 comarques

29.04.2015 | 17:23
El Parlament aprova la creació de la comarca del Moianès

El ple del Parlament ha aprovat la creació de la comarca del Moianès. Amb aquest pas històric, arran de la consulta popular celebrada el passat 22 de març, Catalunya amplia a 42 el nombre de comarques.

El projecte de llei de la creació de la comarca del Moianès ha obtingut 105 vots a favor, 7 en contra i 17 abstencions. Ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, que s'ha abstingut, i de Ciutadans, que ha votat en contra. El procediment s'ha fet en lectura única, un tràmit de màxima celeritat en què els partits no poden presentar esmenes a la totalitat. Està previst que la nova comarca es constitueixi després de les eleccions municipals del 24 de maig, de manera que el Moianès -format per 10 municipis del Bages, Osona i el Vallès Oriental- disposarà d'un Consell Comarcal, una reivindicació històrica del territori.

Els alcaldes del Moianès, presents al Parlament

Tots deu alcaldes i un centenar de veïns dels deu municipis s'han desplaçat fins a Barcelona en un bus que s'ha muntat expressament des del Consorci, o en cotxes particulars, per assistir en directe al naixement de la nova comarca. No s'han volgut perdre el "moment històric" i han estat in situ al debat final de la llei des de la tribuna de convidats i des d'una sala habilitada per a ells. Un cop certificat el sí majoritari dels diputats, han esclatat els aplaudiments dins l'hemicicle i s'han estès als passadissos del Palau. Les abraçades i els somriures còmplices entre alcaldes i veïns han estat el centre d'atenció parlamentari del matí i han marcat el punt de sortida per a la creació del consell comarcal del Moianès, repte que assumiran després de les municipals.

"Un instrument per donar resposta a les necessitats"

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha afirmat durant el debat que "a partir d'avui el Moianès tindrà un instrument per donar resposta a seves necessitats, després d'unes votacions que han donat un resultat totalment inqüestionable".

La vicepresidenta ha reivindicat en la seva intervenció que l´àmbit territorial del Moianès "és clarament homologable a la resta de comarques ja existents i, per tant, la constitució de la comarca permetrà la racionalització dels serveis públics i l´optimització de l´accés als recursos i als serveis".
 
Joana Ortega ha emmarcat el procés de creació de la nova comarca en un context polític català caracteritzat per la reivindicació d´un dret a decidir "que també ha de tenir traducció en l´àmbit institucional més proper al ciutadà, el de l´administració local". La vicepresidenta ha sostingut que l´expedient de constitució del Moianès havia d´incorporar l´opinió dels veïns i veïnes dels municipis implicats, un requisit de qualitat democràtica i transparència que va ser atès per mitjà del procés participatiu celebrat el 22 de març. "Si es va fer la consulta", ha recordat Ortega, "va ser per la meva convicció al respecte, era l´hora que els veïns parlessin. El Departament de Governació ha estat al costat dels alcaldes en tot moment, assessorant-los jurídicament i logística amb el mateix equip responsable del 9-N, per tal que el procés participatiu culminés amb èxit. I així ha estat".
 
La vicepresidenta ha posat en valor la proximitat a la ciutadania de l´arquitectura institucional catalana, en la qual els consells comarcals són "un engranatge indispensable pel bon funcionament de l´administració local del país". Segons Ortega, el Moianès disposa dels elements necessaris per desenvolupar aquesta funció, com ara un espai geogràfic i social compacte, un entramat de relacions econòmiques i trets diferencials històrics i culturals.

Iniciativa del territori, suport del Govern i procés participatiu

La creació de la comarca del Moianès com a entitat local territorial d´abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l´últim tràmit d´un llarg procés iniciat l´any 2010 i que ha culminat avui amb l´aprovació de la llei per part del Parlament de Catalunya. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l´Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d´Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l´Estatut d´Autonomia de Catalunya sobre l´organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització.

Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l´acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l´existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica

La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s´hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80´4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema