L'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, de la CUP, a qui les formacions de l'oposició (CiU i MDI-ERC) van presentar una moció de censura fa una setmana, reitera que l'acció "no està justificada" per cap motiu d'àmbit local i insisteix a celebrar la consulta que havien anunciat perquè siguin els veïns els qui aprovin o no l'acció del govern municipal. En aquest sentit, l'alcalde assegura que, "si la gent ho vol, no ens fa res anar cap a casa". El ple extraordinari, que ha de donar pas a un govern alternatiu amb els dos grups de l'oposició, és previst per a dissabte, a les 12 del migdia.

Abans no arribi la celebració de la sessió, l'alcalde de la CUP insisteix a CDC i ERC sobre la "idoneïtat de fer una consulta" i resoldre la situació per aquest via, que "és la més democràtica". Per aquest motiu, demana als dos partits "responsabilitat", perquè creu que "s'han traspassat al món local els problemes d'entesa d'àmbit nacional entre la CUP i Junts pel Sí". Això, pensa, "ha ajudat a crear un clima de confrontació que s'ha vist com una oportunitat per treure'ns del govern". Per això, demana que "se'ns jutgi per la feina que fem a escala local" perquè "no hi ha cap causa que justifiqui" la moció de censura.

En aquest línia, la CUP, que se sent legitimada per seguir governant, creu que "si hi ha algun dubte sobre el suport que tenim hi ha l'eina de la consulta popular per sotmetre a votació l'acció de govern". Per tot plegat, Vancells conclou que "hi ha una veritable sensació de tupinada".

La moció preveu un govern alternatiu que convertiria la convergent Sílvia Sánchez en nova alcaldessa del municipi i el regidor Enric Vilatersana, de MDI, en tinent d'alcalde. La van justificar per la "falta de suport del govern de la CUP" i "alguns incompliments dels acords de ple". L'acció de l'oposició va arribar l'endemà que la CUP anunciés que sotmetria el seu govern a la confiança dels ciutadans amb una consulta el setembre.