L'Ajuntament de Moià ha posat en marxa el procediment per poder disposar d'una nova depuradora que substitueixi l'actual, que ha quedat insuficient per tractar tot el cabal que li arriba i que s'apunta com un dels factors que afecten la qualitat de la riera de la Tosca i del riu Calders. La infraestructura que es tirarà endavant parteix d'un projecte del 2011 i es farà completament nova -a la zona on ja hi ha l'actual- i dimensionada per poder donar resposta a les necessitats que s'han anat analitzant i detectant.

En un ple municipal extraordinari celebrat dimecres al vespre, l'Ajuntament moianès va aprovar l'avanç de projecte d'obres per a la construcció de la nova estació de tractament, que tindrà un pressupost de 3,8 milions d'euros. En el dictamen es concreta que «l'abril del 2011 l'Agència Catalana de l'Aigua va redactar un projecte per a la construcció de la nova estació depuradora d'aigües residuals» a Moià, «amb l'objectiu de garantir una infraestructura de sanejament adient als requeriments ambientals, als futurs creixements i les característiques del municipi».

L'acord incloïa no només l'aprovació de l'avantprojecte de construcció de la infraestructura, sinó també l'inici dels tràmits urbanístics perquè es tracta de sòl no urbanitzable, i dels informes d'avaluació d'impacte ambiental. El pressupost de la depuradora és de 3,8 milions d'euros, però el del conjunt de l'operació puja un milió d'euros més, ja que a la construcció s'hi ha d'afegir el cost de l'explotació de la depuradora mentre duri l'execució de la nova i també la contractació d'un treball tècnic per a la revisió i actualització del projecte a les normatives actuals.

El procediment de licitació i adjudicació de l'obra l'haurà de fer l'Ajuntament mateix, tot i que el cost d'execució està cobert per un ajut de la Diputació de Barcelona. Ara, però, per seguir avançant haurà d'esperar els informes preceptius d'Urbanisme i Medi Ambient.

L'aprovació de l'avantprojecte va rebre el suport unànime del ple municipal de Moià, ja que hi van votar a favor tant l'equip de govern (AraMoià-ERC) com Convergència, que és l'únic grup a l'oposició. Tanmateix, la portaveu convergent, Maria Tarter, expressava ahir els dubtes de la seva formació sobre «per què ha calgut esperar fins ara per aprovar un avantprojecte del 2011», afegit al fet que «en els darrers mesos sempre se'ns havia expressat que el que s'apostava era per una ampliació, perquè ens deien que aquest projecte de nova construcció era massa car».

La depuradora de Moià fa temps que està en el punt de mira com un del factors de la mala qualitat de la riera de la Tosca i el riu Calders, tot i que en una roda de premsa convocada el juliol de l'any passat l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, afirmava, sobre la base d'un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua, que es descartava que la situació d'aquesta instal.lació fos la causant dels episodis de contaminació. L'estudi, però, sí que concloïa que la depuradora estava al límit de la seva capacitat i no prou preparada per fer un tractament òptim de les aigües que li arriben del municipi i dels polígons industrials.

En els darrers mesos hi ha hagut una pressió social creixent en relació amb l'estat del Calders, com ara el naixement de la plataforma A contracorrent, col·lectiu que també incideix en el fet que «les limitacions i insuficiències de la depuradora de Moià per tractar totes les aigües industrials que hi arriben tenen part important de la responsabilitat, però no són, ni de bon tros, l'únic origen del problema».