«La creació d'un escorxador a la pròpia finca seria la fi de les nostres preocupacions», afirma Jaume Jorba, al capdavant de la finca can Jorba de les Planes, situada a Òdena, al peu del puig d'Aguilera. Ell va créixer en aquesta masia del segle XVII i, igual que els seus avantpassats, es dedica a criar el seu ramat de gairebé 400 ovelles i a cultivar oliveres i ametllers. Treballar a laterra i amb el bestiar l'omple, però des de fa un temps el preocupa la desaparició progressiva d'escorxadors.

Des de l'any 2013 porta a sacrificar el bestiar a l'escorxador de baixa capacitat de Santa Margarida de Montbui, un poble només a cinc quilòmetres de la seva finca. No obstant això, explica que l'encarregat d'aquesta instal·lació està a punt de jubilar-se i la continuïtat del servei perilla. En el cas que s'abaixés la persiana, hauria d'agafar el cotxe i recórrer força quilòmetres per trobar un altre escorxador. «Fer llargs viatges em suposaria un desgast econòmic, ja que només sacrifico dotze xais a la setmana, i també temporal, ja que hauria de reduir les hores que dedico a la terra», exposa.

La idea de crear un escorxador de baixa capacitat a la pròpia explotació dona esperança a Jorba. L'aprovació dels ajuts per part del departament d'Agricultura l'ha encoratjat a redactar el projecte per tal de tenir-lo a punt en cas que el de Santa Margarida de Montbui es tanqués. Per a ell, aquesta construcció simbolitzaria retornar als orígens i sacrificar el bestiar a prop de casa. «Tenir un escorxador a casa també evitaria l'estrès de l'animal amb els desplaçaments», conclou.