Segueix-nos a les xarxes socials:

Una escultura de Prat de la Riba presideix des d’ara l’entrada a la casa museu de Castellterçol

L’estrena s’ha fet amb motiu de l’aniversari de la mort del primer president de la Mancomunitat de Catalunya, fill del poble

Una escultura de Prat de la Riba presideix des d’ara l’entrada a la casa museu de Castellterçol

Castellterçol ha inaugurat aquest dilluns un nou bust que recorda la figura d’Enric Prat de la Riba, fill de la població. L’estrena s’ha fet com a inici de l’acte que el municipi moianès celebra cada 1 d’agost, coincidint amb l’aniversari de la mort de qui va ser impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània. La nova escultura s’ha col·locat davant la Casa Museu, en una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Castellterçol i la Diputació de Barcelona.

L’acte va comptar amb una conferència a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, sobre les personalitats de Francesca Bonnemaison i Nativitat Yarza, com a referents del catalanisme i el republicanisme, dins els actes de la commemoració dels 150 anys del seu naixement.

Nativitat Yarza va ser la primera alcaldessa a Catalunya i a tot l’Estat espanyol elegida democràticament a les eleccions del gener del 1934 en la candidatura d’ERC de Bellprat. Mestra, miliciana i política. La seva activitat política, docent i social va ser marcada per un sòlid compromís vital per defensar aquells ideals que volien que Catalunya fos un país modern, un país democràtic i un país compromès amb els valors de la igualtat.

Francesca Bonnemaison, pedagoga i escriptora, va ser un personatge clau de la història social i política de Catalunya al primer terç del segle XX. Va destacar per la seva aportació en la lluita dels drets de les dones a accedir a l’educació, i amb la proclamació de la República s’implicà en la vida política participant en les campanyes a favor del vot femení (1931) i presidí la secció femenina de la Lliga Regionalista (1932). L’acte es va cloure amb un concert de Mireia Vives i Borja Penalba.

Prem per veure més contingut per a tu