El 6% del contingut ofert per totes les plataformes de ‘streaming’, com Netflix o HBO, haurà de ser en les llengües cooficials de l’Estat (catalàeusquera i gallec), segons inclourà la nova llei audiovisual que prepara l’Executiu i que ha pactat amb ERC. D’acord amb el pacte arribat i que ha detallat el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, en una roda de premsa al Congrés, també s’ha consensuat un impost del 5% per a la producció audiovisual i que un 10% d’aquest es destini a finançar la producció de les llengües cooficials.

Quotes a la llei audiovisual

El text de la llei audiovisual estableix que el 30% del catàleg de plataformes digitals com Netflix, HBO o Amazon Prime s'ha de reservar a obres europees. D'aquest percentatge, la meitat haurà de ser per a obres "en la llengua oficial de l'Estat o en alguna de les llengües oficials de les Comunitats Autònomes". L'acord amb ERC fixa l'obligatorietat que del 50% per a obres en llengües estatals, un 40% haurà de ser per a produccions en català, gallec o euskera. Això suposa que, del total del catàleg, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

A més, si el contingut que s'ofereix està disponible, doblat o subtitulat en un idioma cooficial s'haurà d'incloure en l'oferta de la plataforma. Un altre element és que s'ha acordat que el 10% de la recaptació que tingui l'Estat a través d'un impost que hauran de pagar les plataformes audiovisuals vagi destinat a finançar producció audiovisual en llengües cooficials. Es tracta d'un tribut que incorpora el text de la llei que imposa que el 5% dels ingressos generats per Netflix, HBO o Amazon Prime seran per finançar obra audiovisual europea.

El pacte també preveu la creació d'un fons de fins a 10,5 milions d'euros per incentivar la creació de continguts audiovisuals en llengües cooficials.