El cap del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el doctor Josep Tabernero, afirma que, tot i que els diagnòstics de càncer han recuperat els nivells del 2019 a Catalunya després de caure el 2020 per la covid, a alguns pacients encara es diagnostica la malaltia «en fases més evolucionades» que abans.

«En aquest sentit, havíem avançat molt abans de la pandèmia i ho hem de recuperar», destaca. Una de les principals preocupacions dels serveis oncològics durant els primers mesos de la covid van ser els casos de càncer que no s’estaven diagnosticant. La primavera del 2020, els diagnòstics van caure un 38% i un cop passada la primera onada, els sanitaris han treballat per recuperar els programes de cribratge i la resta d’activitat per detectar aquestes malalties.

El 2020 va acabar amb un 12% menys de casos i, en els darrers mesos, els diagnòstics s’han recuperat respecte a abans de la pandèmia. Ha passat a Catalunya i a bona part de l’entorn europeu, tot i que amb diferències segons els sistemes sanitaris. El doctor Tabernero, un dels oncòlegs més reconeguts a nivell internacional, assenyala que és «tranquil·litzador» que s’hagin recuperat els diagnòstics però adverteix que continuen veient «un percentatge una mica més elevat de malalts diagnosticats en fases més evolucionades de la malaltia» del que passava abans. «De vegades s’ha perdut una mica la relació entre el malalt i el poder accedir al sistema sanitari. Hem de recuperar la confiança i la fluïdesa», apunta.

Sobre si el sistema sanitari ha perdut accessibilitat, el doctor respon que «pot ser una manera de dir-ho», si bé també posa èmfasi en la conscienciació de la població. «Hi ha símptomes que ens poden fer pensar que les coses no van bé», diu. El cap del Servei d’Oncologia de Vall d’Hebron recomana que, davant de símptomes que persisteixen com pèrdua de pes, de la gana o tos, entre altres, es contacti amb el sistema sanitari a través de l’atenció primària, encara que, recalca, no tingui per què tractar-se d’un càncer.

El doctor de Vall d’Hebron assenyala que la societat demana als professionals sanitaris que cada vegada siguin «més eficients» i treballin millor per «prevenir i diagnosticar més» una malaltia amb tanta incidència com el càncer.

Objectiu: elevar la supervivència al 70%

Tabernero reflexiona que també es poden extreure aprenentatges de la pandèmia i destaca les polítiques conjuntes de la Unió Europea davant dels grans reptes en salut. El febrer del 2021, la Comissió Europea va presentar el seu pla davant del càncer (Europe’s beating cancer plan), amb la visió de situar la supervivència en el 70% el 2035. Actualment es troba en el 58% en els homes i el 62% en les dones. Un dels altres punts, exposa, és reduir els casos de càncer que es podrien evitar del 45% al 30%.

El cap del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron creu que serà «molt complex» assolir aquests objectius però valora l’ambició de les polítiques marcades i l’estratègia per arribar-hi. «Es tracta de tres pilars. Prevenir el que es pugui prevenir; el que no, diagnosticar-ho més precoçment i amb millors tractaments i que l’avaluació dels pacients es faci en centres multidisciplinaris», indica.

El doctor Tabernero remarca que hi ha hagut grans avenços en la recerca i l’assistència del càncer en els últims anys, com la revolució genòmica, que permet conèixer cada vegada millor la informació genètica i, així, afinar més en els diagnòstics o dissenyar tractaments més precisos. L’abordatge del càncer viu una revolució sostinguda? El doctor Tabernero assenteix. «Els avenços es traslladen en la supervivència, que, en 20 anys, ha passat d’un 35% al 58% i 62% i té l’ambició del 70% pels propers. Aquesta ambició es basa en resultats que van cap a aquesta direcció», conclou.