L'insomni crònic està creixent, saps quantes hores de mitjana hem de dormir?

Cada vegada hi ha més joves que pateixen insomni

Les causes són simples: mòbils i mala alimentació

Als adults els hi hem de sumar l'estrès

Insomni crònic, els trucs per deixar de patir-ne

Insomni crònic, els trucs per deixar de patir-ne / @ karlyukav

Com més grans ens fem més ens costa agafar el son o dormir plàcidament. Patir insomni és molt normal a partir d'una certa edat o descansar a mitges, trencant el son, també és més comú del que pensem. Un terç de la població mundial pateix aquest problema i aquesta xifra és alarmant.

Un 10% dels espanyols pateix insomni crònic, el qual es caracteritza perquè dura més de 3 mesos

L'insomni cada vegada està afectant persones més joves a conseqüència de l'estrès, les pantalles mòbils o l'alimentació, segons el doctor Emili Gómez, neuròleg responsable de la 'Unitat de la Son del Complex Hospitalari Ruber Juan Bravo'.

L'especialista en el son ens recomana dormir entre 7 i 9 hores diàries, en el cas dels adults, perquè ja sabem que els infants necessiten més hores de descans

dormir con pijama también tiene sus ventajas

Dormir plenament

Els espanyols voregem la mitja d'hores que ens aconsellen dormir amb unes 7 hores i 13 minuts, aproximadament. Alemanya, França i Regne Unit dormen les hores que pertoquen sense vorejar el límit.

Causes de dormir malament o patir insomni, tant en infants com adults, perquè malgrat que hi hagi menys casos en infants, cada vegada n'estan apareixent més i quan s'arriba a l'adolescència la xifra comença a alarmar cada vegada més:

  • No seguir una rutina en l'horari de llevar-se i anar a dormir 
  • Fer un ús abusiu de les pantalles 
  • Una mala alimentació
  • Falta d'exercici

L'estrès per problemes econòmics, familiars, sanitaris o laborals, per exemple

Les conseqüències de dormir malament de forma permanent:

  1. Cansament i son constant durant el dia
  2. Falta d'atenció i concentració
  3. Pèrdua de memòria i irritabilitat

Si nosaltres no dormim el que necessitem podem provocar un seguit de problemes tant en l'àmbit laboral com familiar, per exemple. Ens podem deixar el foc de la cuina encès, patir un accident domèstic o de trànsit per falta de reflexos i concentració o, barallar-nos amb qualsevol. També s'ha de destacar que, si no dormir les suficients hores podem provocar alguna errada a la feina i que tingui greus conseqüències per nosaltres, l'empresa o un altre treballador, així que, compte amb el descans perquè és més important del que ens pensem.

Les rutines de descans segons els especialistes:

  • No fer sopars abundants
  • No fer esport abans d'anar a dormir, millor al matí o a la tarda
  • No mirar el mòbil, la tauleta o l'ordinador durant les hores prèvies al son
  • No prendre cafè o begudes energètiques durant les hores prèvies a l'hora d'anar a dormir
  • Buscar tècniques de relaxació per desconnectar la ment dels problemes que hàgim pogut tenir durant el dia i així, descansar com ens mereixem

Una última dada alarmant respecte l'insomni és que entre el 1992 i el 2006 l'ús de medicaments per a dormir va augmentar considerablement fins a arribar a un 113% més. Així doncs, canviar els nostres hàbits i rutines és importantíssim per tal d'aconseguir un somni reparador i una vida conscient i plena de benestar.