Rescat a contrarellotge

En què consisteix l’expedició turística al ‘Titanic’?

El viatge comença a Saint John's de Terranova (Canadà), amb una travessia de 10 dies de viatge, vuit d’aquests al mar

El submarí de la companyia OceanGate

El submarí de la companyia OceanGate / Handout

Olga Pereda

Diumenge passat, el minisubmarí ‘Titan’ va deixar de tenir contacte amb l’exterior mentre se submergia a les profunditats de l’Atlàntic. A la nau viatja un grup de turistes milionaris per veure, en directe, les deteriorades restes del mític ‘Titanic’. En què consisteix l’expedició?

La companyia OceanGate Expeditions anuncia el Tour Titanic com una manera de «sortir de la quotidianitat i descobrir una cosa veritablement extraordinària», segons indica en la seva web. El viatge comença a Saint John's de Terranova (Canadà), amb una travessia de 400 milles nàutiques fins al lloc del naufragi del transatlàntic enfonsat el 1912 en aigües de l’Atlàntic. La nau, suposadament titànica, va xocar amb un iceberg, una catàstrofe en la qual van morir més de 1.500 persones.

Batejat com a ‘Titan’, el minisubmarí té una autonomia de 96 hores i un pes superior als 10.400 quilos. Està fet d’una estructura de fibra de carboni i titani i té capacitat per a cinc persones: el pilot, l’expert en les restes del ‘Titanic’ i tres turistes passatgers. La nau té prou potència per submergir-se a una profunditat de 4.000 metres. Les restes del mític transatlàntic es troben a més de 3.800 metres sota el mar, una profunditat tan abismal que va fer, de fet, que les restes no es poguessin trobar fins al 1985.

L’aventura consisteix en 10 dies de viatge, vuit d’aquests al mar. Atès el temporal a Terranova, que ha patit l’hivern més cru en 40 anys, la missió pilotada d’aquesta setmana era la primera del 2023. Així ho va anunciar en xarxes socials un dels passatgers, l’empresari britànic Hamish Harding, president d’una empresa d’aviació amb una expedició a l’espai en el seu currículum. Ell, com la resta, va abonar 228.534 euros per formar part de l’equip de turistes, entre qui també hi ha l’empresari pakistanès Shahzada Dawood i el seu fill Suleman. Abans de ficar-se al submergible, els turistes han de fer molts preparatius i acudir a una infinitat de sessions informatives. 

OceanGate havia fet «expedicions exitoses» el 2021 i el 2022. L’any passat, un dels turistes que es va submergir en el ‘Titan’ va ser l’escriptor i productor nord-americà Mike Reiss, que va explicar a la BBC que ells també van perdre la comunicació amb l’exterior. Fundada el 2009, la companyia nord-americana amb base a les Bahames, va obrir als turistes el 2021 les seves expedicions a les restes de l’imponent transatlàntic. Segons ‘The Guardian’, al llarg d’aquest temps han viatjat uns 60 turistes i uns 20 científics i investigadors.

Ateses les dimensions del ‘Titanic’ (gairebé 270 metres d’eslora) i l’enorme camp de runa després del naufragi, l’empresa ha de fer diversos viatges per documentar el lloc i recopilar imatges i dades. Es tracta d’una tasca d’investigació científica que va acompanyada del turisme pur i dur que suposa per als milionaris.

Les expedicions es fan, segons explica l’empresa en la seva web, respectant les normes internacionals, incloses les de la UNESCO per a la preservació dels llocs del patrimoni mundial subaquàtic. Impressiona veure en la web de l’empresa les imatges subaquàtiques de l’àncora del ‘Titanic’ i els seus motors.

Una vegada feta la travessia d’uns 600 quilòmetres des del port de Saint John's de Terranova, l’expedició inclou una immersió al mar que dura unes vuit hores i que comença quan el barco ‘Polar Prince’ llança el ‘Titan’ a les profunditats. Dues hores és el que tarda a descendir fins als 3.800 metres de profunditat als quals es troben les restes del naufragi. Una hora i 45 minuts després que comencés aquesta maniobra, es va perdre la connexió amb l’exterior.