Solsona va fer ahir gala de la seva capitalitat i va acollir una cerimònia multitudinària d'ordenació episcopal i presa de possessió de la diòcesi de Xavier Novell, des d'ahir bisbe de Solsona. D'aquesta manera, la catedral solsonina va viure la litúrgia d'imposició de la plenitud del sacerdoci noranta anys després de la darrera (va ser la de Valentí Comellas el 1920). Poc després de 2/4 de 6 de la tarda, un emocionat Xavier Novell seia a la càtedra episcopal i la catedral i les capelles annexes del temple esclataven en aplaudiments. Era el gest que simbolitzava la presa de possessió de la diòcesi. Solsona tenia nou bisbe, el més jove d'Espanya.

El secretari de la congregació per la Doctrina de la Fe, l'arquebisbe mallorquí Lluís Ladària, va presidir una llarga celebració litúrgica que va ser concelebrada pel nunci apostòlic, Renzo Fratini, i pel fins ahir bisbe administrador apostòlic, Jaume Traserra, i una vintena més de prelats, entre els quals el cardenal Ricard Maria Carles, l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i el de Tarragona, Jaume Pujol. També van concelebrar l'eucaristia l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el de Poblet, Josep Alegre. Tots ells van iniciar l'acte litúrgic amb una processó pel passadís de la nau central entre una munió de fidels que es van desplaçar a Solsona per viure en primera persona l'esdeveniment.

A les primeres files, una seixantena d'infants de les catequesis i les catecolònies contemplaven embadalits una cerimònia en què el nou bisbe els va voler donar un paper destacat. Darrere seu, els familiars de Novell i les autoritats civils, entre les quals hi havia el secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i una àmplia representació de polítics de les comarques del territori diocesà i de la província de Lleida, amb el mateix president de la Diputació, Jaume Gilabert. Les entrades al temple eren plenes de gent i les capelles habilitades amb cadires i pantalles per a l'ocasió també es van omplir de gom a gom. Amb tot, va quedar gent a fora.

El punt àlgid de la celebració va arribar amb el ritus de l'ordenació, quan Novell, després d'haver fet la promesa, es va prostrar a terra mentre sonava el cant de la lletania dels sants, l'oració en la qual se sol·licita la intercessió de tots els sants de l'Església catòlica. Càmeres compactes i telèfons mòbils s'alçaven des dels bancs de la catedral per immortalitzar el moment. Posteriorment l'escollit va rebre la imposició de les mans i se li va lliurar l'anell, la mitra i el bàcul. Ja amb la indumentària corresponent, Novell es va dirigir a la càtedra episcopal. Els aplaudiments i el so de l'orgue van acompanyar la solemnitat d'un gest que simbolitzava la presa de possessió de la diòcesi. A partir d'aquest moment Novell ja era bisbe de Solsona i com a tal va presidir la resta de la celebració. Durant la seva intervenció, el jove prelat va anunciar una nova evangelització i va demanar un vot de confiança als sacerdots del bisbat.

Els aplaudiments es van tornar a sentir amb força a tot el temple quan Novell, acompanyat de l'arquebisbe de Tarragona i el bisbe emèrit, va passar per l'església beneint els assistents. La cerimònia va finalitzar amb el cant a la Mare de Déu del Claustre, moment durant el qual, també entre aplaudiments, el bisbe es va dirigir al cambril de la patrona de la ciutat, per venerar-la i demanar-li la seva intercessió. El solemne ball de l'àliga, que Novell va viure acompanyat dels infants, va simbolitzar l'homenatge de la ciutat al nou bisbe i va tancar la cerimònia.