La seixanta-quatrena edició de la Fira de Sant Isidre va obrir portes ahir amb algunes reordenacions del recinte firal i pendents de les tan anunciades pluges que havien de caure a les tardes i que ahir no van aparèixer. L'encarregat de la inauguració d'aquesta edició de la fira va ser el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que va qualificar la fira de Solsona d'"autèntica Festa Major de la comarca, una fira en la qual participa tot un poble".

El president la Diputació va destacar que les comarques de Lleida es van celebrar l'any passat 192 fires, entre les quals la de Solsona és una de les importants, i "forma part del tarannà de la gent del Solsonès, amb voluntat de fer projectes, amb voluntat d'avançar, d'assumir riscos, sense por del que ha de venir". També va assegurar que la Diputació de Lleida mai no serà aliena a les activitats del territori i que sempre formarà part de la fira "amb el suport econòmic però també humà o qualsevol altra cosa que faci falta" per fer possible que el certamen tingui viabilitat.

Reñé va fer especial esment a la Fira d'artesania alimentària, i va fer una defensa aferrissada del producte de proximitat, que és una de les línies per les quals s'està apostant des de l'ens provincial, i va assegurar que "aquests productors necessiten les fires com a aparador". La Diputació té en marxa campanyes, com "Aliments, Territori i tu", que "pretenen donar suport i fer un reconeixement i fer viables econòmicament aquests productes". Però, segons Reñé, també és important que la ciutadania del país "d'una forma compromesa utilitzi i es faci seus aquest productes". És imprescindible que consumim aquests productes, afirma, "per tal de retornar l'esforç que fan als artesans i fer un país ric".

La carretera Solsona-Lladurs

La presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón, va aprofitar la presència de Reñé per reivindicar en el discurs d'inauguració de la fira la finalització de les obres de millora de la carretera que uneix Solsona i Lladurs i de la qual la Diputació ja n'ha remodelat dos trams. Alarcón va qualificar la carretera de via "imprescindible per garantir les bases del desenvolupament local".

Es tracta d'una carretera molt transitada que permet accedir al nord de la comarca passant per Lladurs, és una de les vies que porta a la vall de Lord i l'accés més utilitzat per als usuaris de l'estació d'esquí de Port del Comte. La presidenta de l'ens comarcal va instar Reñé "a comprovar in situ l'estat d'aquesta carretera i a parlar-ne amb els veïns".

Reñé, per la seva banda, va respondre a la presidenta que en aquest moment ho estan treballant, estan fent els estudis però que no podia garantir en quin termini s'acabaria l'actuació en aquesta via, però que sí que podia assegurar que totes les actuacions que s'enceten en qualsevol carretera acaben tenint la continuïtat necessària. Però també va compartir amb assistents que "la Diputació és competent en prop de 850 quilòmetres de carreteres i hi hem d'anar actuant, fent petits trams i ens agradaria poder fer reformes més grans amb disponibilitat econòmica, però com que no la tenim hem d'anar planificant".

Demanda a Agricultura

Sara Alarcón també va aprofitar la presència a la inauguració del director dels Serveis Territorials d'Agricultura per demanar-li una "proposta ferma i concreta per garantir, a més de l'activitat firal, una part del finançament".

La presidenta es va referir a la implicació econòmica del departament amb la "part més genuïna del certamen que és la mostra de bestiar viu".

En aquest vídeo,eEl director de Solsonès Fires, Josep Caelles, parla de les novetats de la fira de Sant Isidre d'enguany i diu que esperen superar els 40.000 visitants.

{C}

Fira de Sant Isidre

Fira de Sant Isidre