Les Casas de Matamargó reviuran aquest dissabte una premsada de vi pròpia del segle XIX. Sota el lema "Un premsar dantes”, es realitzarà una visita especial on els visitants podran conèixer de primera mà una premsa de biga original del 1849, i sentir el cruixir d’una premsa imponent. L’activitat, oberta a tothom amb reserva prèvia, conclourà amb una copa de vi de la Denominació d’Origen Pla de Bages i un tastet de producte de proximitat.

Les cases de Matamargó, un lloc on perdre’t en el temps

Les cases de Matamargó, un lloc on perdre’t en el tempsLes Casas de Matamargó, situada entre les comarques del Solsonès i el Bages, és una finca encapçalada per una històrica casa pairal del municipi de Pinós. D’aquesta gran masia n’apareixen els primers escrits l’any 1280, però és a partir del segle XVI que la finca comença a créixer fins a consolidar-se com una de les propietats amb més pes en el territori.

De gran rellevància foren els senyors de la casa, la família Casas, propietaris de la finca des dels seus orígens fins a l’actualitat, on segueixen vivint i treballant. Els Casas, presidits per l’hereu de cada generació, foren una família acomodada i il·lustrada, que aconseguiren fer d’una masia una explotació de la qual en vivien fixes més de 30 treballadors, dedicats a la terra, les bèsties, el bosc i els oficis artesans.

Les Casas de Matamargó viu la seva època de prosperitat al segle XIX amb extenses terres plantades de vinya. Amb la fil·loxera a França, la finca comença a produir grans quantitats de vi que s’exporten a diversos països europeus, fet que la consolida com un pes important en la producció vitícola de l’època. La imponent premsa de biga de l’any 1849, evidencia aquesta època de progrés i riquesa. La peça de 9,20 metres de llarg esdevé una de les més grans de Catalunya que segueix funcionant actualment.

Casa - museu Les Casas de Matamargó

Casa - museu Les Casas de MatamargóActualment, la masia s’ha consolidat com un projecte cultural on es mostra tota la seva història i majestuositat. L’abril del 2017, la família Casas obria les portes de la Casa - Museu de Les Casas de Matamargó, una museïtzació de 15 espais que aproximen el visitant a la realitat dels segles XVIII i XIX, a partir dels relats de la seva gent, el patrimoni que se’n ha conservat i l’essència d’un context rural aïllat que dóna la sensació que ha deixat un entorn immobilitzat en el temps.