La situació econòmica del Centre Sanitari del Solsonès ha entrat en una via sense solució: les despeses superen els ingressos i tot el problema deriva, principalment, d'un canvi en la plantilla per baixes i jubilacions que CatSalut no ha atès. Les noves contractacions recauen ara en el mateix centre. Dijous a la nit, el balanç de l'exercici del Centre de Salut va portar a un tens debat al ple del Consell Comarcal, entre el govern (ERC) i el grup de CiU, a l'oposició. Aquest conflicte de model de gestió coincideix en un moment de tensió laboral amb l'equip mèdic fent concentracions i reivindicacions laborals perquè no s'han aplicat increments de sou en els darrers anys i no s'han pagat complements per objectius que els metges de Solsona cobraven.

Durant el debat del punt 6 de la sessió, en què es donava compte a la resolució de presidència de la liquidació del pressupost de l'exercici del 2018, el número més destacat va ser el dèficit que va deixar el Centre Sanitari del Solsonès, amb un total de 104.000 euros, «a causa d'un finançament insuficient» i un model de gestió basat en un sistema que ha esdevingut antic i que ara CatSalut no vol mantenir en els mateixos paràmetres, segons va explicar Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès.

En aquest punt, Marc Barbens, portaveu del grup comarcal de CiU, va retreure al govern que no posés remei a una situació que no era nova. L'any passat, el 2017, ja es va tancar en situació de dèficit, i un any després, el govern presentava una situació similar sense presentar solucions. Barbens també va retreure al govern del Consell que hagués mantingut fins ara el problema en silenci, i que no s'hagués informat de la complicada situació econòmica i del conflicte laboral al ple. De fet, aquest punt va ser només retre comptes de la situació, sense aprovació dels números.

Barbens no entén com s'ha arribat a aquesta situació al final d'un mandat quan «el govern del Consell ha tingut quatre anys per poder posar-hi solucions». En un to més crispat, Barbens va adreçar-se a Alarcón dient-li: «No us demanem que dimitiu perquè només queden dos mesos de mandat, però sou els responsables de trobar solucions».

Barbens va retreure els motius pels quals l'any s'havia tancat amb dèficit i el perquè amb quatre anys de legislatura no s'havia buscat una solució al conflicte, i va assegurar que l'equip de govern del Consell «s'havia de fer responsable de la situació i que no ho havia fet». També va afegir que en cap moment s'havien explicat als grups les dificultats que hi havia al centre.

Alarcón va assegurar que aquest dèficit venia marcat pel model de gestió del centre, ja que no incloïa les necessitats actuals que tenia el centre i que, per tant, havia quedat obsolet. També va dir que s'estaven duent a terme negociacions amb CatSalut i que «s'esperava trobar una solució al més aviat possible, tot i que era un procés lent».

Alarcón també va voler afegir que, malgrat que els números negatius no es podien obviar, enguany s'havia tancat l'exercici pressupostari amb menys dèficit que anys anteriors, «fet a destacar i a valorar positivament», perquè parlava de l'esforç de la gestió.

La situació del Centre Sanitari va monopolitzar el debat, però en el ple es va ratificar el pla de territori amb l'Agència de Desenvolupament, destinat a la promoció turística, i es va aprovar l'increment de l'1% del pla pressupostari 2020-2022.