El passat dissabte a les 9 del vespre es va celebrar al teatre comarcal de Solsona l'onzena edició dels Premis Drac, premis de poesia, de prosa i de curtmetratge organitzats per Òmnium Cultural del Solsonès. Amb la veu de la Paula Jané i el Pau Vilaseca al piano, dos joves músics solsonins, es va iniciar l'acte amb un medley de cançons catalanes, des d'Abril del 74 de Lluís Llach fins a Agafant l'Horitzó de Txarango.

L'entrega de premis va ser inaugurada amb uns mots de la presidenta de l'entitat, la Rosa Cases, i amb la salutació de la Maria Majó, membre de la junta nacional d'Òmnium Cultural, que va recalcar "som una terra de gegants i com a gegants guanyarem i tindrem una república justa i solidària".

Després de la valoració del jurat, havent llegit les 79 obres presentades enguany el premi de poesia va ser atorgat a Israel Clarà López amb Llunes de paper, un poemari d'amor dedicat a la Cristina, la seva parella, inspirat durant el viatge de noces a Venècia. El jurat va apreciar que "a partir de la temàtica amorosa l'autor construeix una obra formalment impecable, amb un vocabulari molt ric, amb un ritme que flueix i on s'insinuen els conceptes de la dolçor, la lleugeresa, l'optimisme, la claredat, la llum, els colors, etc". Clarà en el seu discurs va citar una reflexió de Plató "En aquest món més val ser víctima de la injustícia que cometre-la" fent referència al president d'Òmnium, Jordi Cuixart. El molletà té una llarga trajectòria i ha publicat més de cent títols amb la seva pròpia editorial "Editorial Òmicron".

Xavi Mas Craviotto va ser el premi de prosa amb L'ombra, una obra en la qual el jurat destaca "l'originalitat de l'argument, amb un lèxic molt apropiat i el clima de suspens que es crea durant la lectura". L'autor es va fer present amb un vídeo gravat des de Ghana, on es troba aquests dies, explicant que la peça volia "treure a la llum els prejudicis i els estereotips, especialment els de gènere, que tots tenim a dins nostre i que ens venen imposats des que naixem". En nom seu va pujar el seu germà a recollir el guardó. El navassenc ha estat el premi Documenta més jove de la història amb La mort lenta, una novel·la que ha publicat enguany; a més, també ha publicat el poemari Renills de cavall negre. En la categoria de curtmetratge el premi es va quedar desert.

L'acte es va cloure amb l'actuació del grup finalista de la primera edició del programa de TV3 Oh Happy Day, Barcelona Gospel Messenger. La coral, amb el solsoní Andreu Moreno a la bateria, va interpretar diverses peces entre les quals destacaven balades i cançons típiques del gospel americà.