El Solsonès acollirà per primera vegada la jornada de divulgació geològica Geolodía, que es fa cada any a diferents punts de l'Estat i Andorra alhora, i que es durà a terme aquest cap de setmana també a Sant Llorenç de Morunys. La jornada aplegarà geòlegs d'arreu de Catalunya, com també de Madrid i Castelló, i s'hi explicarà la discordança progressiva que hi ha a la serra de Busa i la dels Bastets, que va ser descrita per primera vegada pel geòleg Oriol Riba.

El primer acte es durà a terme divendres, 10 de maig, a les 7 de la tarda al Museu d'Interpretació de la Vall de Lord a Sant Llorenç de Morunys, en què el doctor Josep Maria Mata-Perelló farà la conferència inaugural sota el títol «La geologia del Solsonès».

El catedràtic Mata-Perelló ha explicat a Regió7 que al llarg dels tres dies de la jornada es podrà mostrar la riquesa paisatgística que té la comarca i les seves capacitats geològiques, com també es podrà tractar del projecte de creació del Parc Geològic i Miner del Solsonès. El geòleg explica que es és un projecte que avança lentament, ja que «hi intervenen molts factors polítics i amb les properes eleccions municipals d'aquest mes de maig el procés encara serà més lent».

Durant tot el cap de setmana es duran a terme diverses excursions per la vall de Lord. La primera sortida tindrà lloc dissabte a les 9 del matí, quan es farà una ruta pels punts més característics de la Ruta Geològica de l'avenc Montserrat Ubach, que té una profunditat màxima de 202 metres.

Diumenge, organitzat per la Societat Geològica d'Espanya, es farà un recorregut des de Sant Llorenç de Morunys fins al santuari de Lord, durant el qual es podran observar les discordances progressives.