Unió de Pagesos demana que les administracions apostin pel consum de la fusta local «com a pas lògic per reduir el combustible acumulat dels boscos i incrementar-ne la gestió». Així, el sindicat demana que s'instal·lin calderes de biomassa als edificis públics. En aquest cas, a Solsona aquest fet és una realitat a l'escola bressol Els petits gegants. Segons explica l'alcalde, David Rodríguez, fa un temps que aquest sistema s'intenta aplicar als edificis públics, però assegura que «hi ha una manca de subvencions per part de l'Estat destinades a les energies sostenibles. De fet, diu que, malgrat que han d'acabar de determinar la despesa econòmica, «la inversió inicial és molt gran i és molt difícil gestionar-ho».

Joan Jou, responsable forestal del Solsonès d'Unió de Pagesos, explica que els plans de gestió forestal en aquests moments hi tenen poc a dir davant del mercat d'explotació forestal per a l'ús de biomassa o altres. Aquests plans estableixen l'explotació de parcel·les homogènies durant deu anys i fins i tot vint, i és clar, «l'economia varia totalment. Llavors, quan es treballa la zona pot sortir molt car contractar treballadors i tot el que comporta».

De fet, alguns propietaris cor-roboren que la venda de fusta de la zona s'ha anat perdent considerablement i que «la poca estella que s'està venent a l'actualitat per generar energia, en bona part va destinada a particulars, fet que els ingressos econòmics són mínims».

Unió de Pagesos assegura que si s'apliqués una política agrària que fes viable la feina del pagès, amb la pastura a les zones boscoses, i la del silvicultor, que s'encar-rega de l'explotació, es podria fer front a l'èxode rural i tenir uns boscos més nets, amb menys combustible a l'estiu i, per tant, amb menys freqüència d'incendis, o almenys aquests serien més petits.

A més, diuen que si hi hagués un canvi en els models de gestió de les àrees d'explotació, el mercat local podria augmentar i fins i tot competir en els preus amb els grans mercats.