Castellar de la Ribera va ser per uns dies l'aula d'alguns alumnes de l'Escola Agrària del Solsonès. Els vuit estudiants del cicle formatiu de grau superior de Gestió Forestal i del Medi Natural que va participar en la iniciativa van dur a terme una tallada de pins de gran alçada que envoltaven dos edificis municipals, el local social i el pavelló poliesportiu, per donar compliment a la normativa d'incendis.

Aquesta tallada també ha de contribuir a frenar la propagació de la processionària en aquella zona, ja que els pins tallats tenien una afectació important. Les restes de la tallada es van triturar allà mateix i la fusta es va trossejar i apilar per fer-ne ús en les instal·lacions municipals, ja que utilitzen sistemes energètics que funcionen amb biomassa.

Aquesta activitat formava part del projecte Aprenentatge Servei. Es tracta d'una metodologia educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. En aquest cas, es va traslladar a la necessitat de tallar els pins del voltant d'aquests dos edificis municipals.

L'experiència va ser valorada de forma positiva tant pels alumnes, que van tenir l'oportunitat de fer unes pràctiques força complexes ateses les dimensions dels arbres i la proximitat dels edificis, com pel municipi de Castellar de la Ribera, el qual, d'aquesta manera i amb l'ajuda dels vuit alumnes, ha pogut donar compliment a la normativa de prevenció d'incendis que exigeix la Generalitat.