S'han complert tres setmanes justes des que el Vaticà va publicar l’anunci que el Papa Francesc havia acceptat la renúncia de Xavier Novell com a bisbe de Solsona, renúncia que havia demanat «per raons personals». Són tres setmanes de silenci per part de les institucions eclesiàstiques i també per part del mateix Novell.

Segons ha avançat TV3, fonts eclesiàstiques afirmen que va ser el mateix Vaticà i, per tant, el Papa Francesc qui, a través del president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, hauria imposat el silenci a Xavier Novell. Aquest dilluns s'han pogut veure les primeres imatges del bisbe emèrit a Manresa, entrant i sortint del bloc de pisos de la carretera de Santpedor on residiria amb la seva parella, l’escriptora i psicòloga surienca, Sílvia Caballol. Precisament aquesta relació és la hipòtesi que té més força com a motiu de la renúncia.

Segons apunta també TV3, alguns sacerdots no entenen per què Novell acata l’ordre del Vaticà si el que realment vol és marxar, però Novell encara es deu a l’Església, ja que conserva el títol i els privilegis de bisbe emèrit.

Regió7 ha acudit al bloc de pisos de la carretera de Santpedor a la recerca del bisbe emèrit de Solsona per demanar-li sobre la seva situació actual, però ningú va respondre al timbre. Tant al matí com a la tarda, les persianes del tercer pis van estar pujades, a diferència del dia anterior, però les cortines estaven passades sense donar cap pista de si hi havia algun tipus d’activitat a l’interior. I així ha sigut fins passades les vuit de la tarda, quan Novell ha tornat a entrar al bloc de pisos i es'ha encès el llum de l’interior.

Els veïns i els establiments de la zona han viscut amb sorpresa la presència de Novell al barri. Alguns dels veïns consultats per Regió7 han assegurat que al migdia que no l’havien vist cap dia i que se n’havien assabentat a través dels mitjans. Altres, però, si que afirmen haver-lo vist. Una d’aquestes persones és una treballadora del supermercat situat just davant del bloc de pisos, que afirma que Novell havia anat a comprar en algunes ocasions durant aquest estiu, fins i tot abans de l’anunci de la seva renúncia.