Els alcaldes i alcaldessa de cinc municipis del Solsonès, tres de Junts i dos d’Independents, alerten de l’increment del cost de la recollida selectiva comarcal a partir d’aquest trimestre, motivat per l’entrada del servei porta a porta de Solsona aquest 15 de novembre i la corresponent sortida de la capital comarcal del servei que gestiona actualment el Consell Comarcal del Solsonès.

Els batlles de Pinós, Castellar de la Ribera, Navès, Riner i La Molsosa critiquen en un comunicat la gestió que ha fet el govern del Consell Comarcal, d’ERC, del nou model de recollida selectiva que es vol implementar a nivell comarcal i que, com van acordar els ajuntaments, funcionarà a través d’un sistema d’illetes tancades repartides pel territori.

«Era evident, si no s’actuava d’una forma decidida a la comarca els costos del servei de recollida podien incrementar-se substancialment. Si no s’actuava en ferm, aquest fet podia comportar un augment de costos que a algunes famílies de la comarca pot arribar fins a 400 euros», alerten les cinc alcaldies en un comunicat. En aquest sentit, expliquen que en la darrera reunió per tractar aquest tema, el govern del Consell va informar que a partir de l’últim trimestre d’aquest any augmentaran de forma substancial els costos de la recollida selectiva.

Els consistoris que signen el comunicat també critiquen que, encara que s’hagi definit el futur model de la recollida selectiva, el Consell encara no ha definit cap projecte ni ha obtingut el finançament necessari per dur a terme el projecte, fet que minimitzaria els costos pels ajuntaments de la comarca. «Sense un finançament clar, difícil serà poder iniciar un projecte tan cabdal i important per la comarca. Els ajuntaments no en podran assumir els costos tal i com pensem que pretén el consell. Aquest, és un projecte de comarca i el consell comarcal és qui n’hauria d’assumir els costos i lideratge», asseguren. En aquest sentit exigeixen que abans de seguir endavant amb el nou model, obtinguin un compromís per escrit de com es finançarà el nou projecte.

El govern del Consell Comarcal del Solsonès ha confirmat a Regió7 que el cost de la recollida selectiva de cara a aquest trimestre augmentarà. El president per delegació, Josep Caelles, afirma que s’està en negociacions amb altres entitats com l’Agència Catalana de Residus o la Diputació de Lleida per tal que financin el servei, tot i que de moment sense èxit. El que està clar, diu Caelles, és que el cost del nou model també serà més car que el que hi havia fins ara degut al cost de les illetes i del seu manteniment , tenint en compte la baixa densitat de població dels municipis inclosos en el servei. Caelles assegura, però, que ara són els ajuntaments qui han de passar documentació al Consell per tal que es tiri endavant el projecte i que no estigui aturat.

Tres nuclis ja funcionen amb el servei porta a porta

Sant Llorenç de Morunys i la urbanització del Pi de Sant Just, a Olius, ja fa anys que utilitzen el servei de recollida porta a porta, assolint índexs de reciclatge superiors a la resta de municipis de la comarca. El nucli de Vilamantells, a Guixers, també va posar en marxa un model de recollida porta a porta de baixa freqüència fa uns mesos. Solsona engegarà aquest novembre el porta a porta el seu municipi, el que comportarà un increment en el cost de l’actual servei de recollida selectiva comarcal pels municipis que encara hi estaran inclosos i que ja feia mesos que havien mostrat la seva preocupació per aquest fet.

El 40% de Solsona, a punt per al porta a porta

1.700 llars ja tenen el material necessari per al nou servei que s’engegarà el 15 de novembre

Des que la setmana passada van començar les sessions informatives i de repartiment de l’utillatge prèvies a la implantació de la recollida de residus porta a porta a Solsona, s’ha arribat a 1.700 llars, prop del 40 per cent del total de la ciutat. L’Ajuntament de Solsona preveu que la majoria de veïns del municipi puguin aconseguir la informació i el material fins al darrer dia de sessions, l’últim dissabte d’aquest mes. Si no s’ha recollit el material en una d’aquestes sessions, caldrà recollir els cubells a l’Oficina Ambiental, que s’ubicarà al número 31 del carrer de Llobera.

Per assistir a una de les sessions, tant si s’ha rebut la carta de l’Ajuntament com si no, cal inscriure’s a través d’un formulari en línia disponible al web municipal, o bé trucant al telèfon 605958761. Una vegada es tanqui aquesta fase informativa prèvia al desplegament del porta a porta, el telèfon d’atenció ciutadana per a la resolució de dubtes serà el 672601313.

Les persones amb mobilitat reduïda que ho sol·licitin podran rebre el material al domicili durant la primera setmana de novembre. Per adreçar-se a aquest servei ho hauran de comunicar a l’Oficina Ambiental o al número de telèfon esmentat anteriorment.

La recollida de residus porta a porta començarà a Solsona el 15 de novembre. Durant aquella setmana es retiraran els contenidors de la via pública. Amb aquest nou model de gestió de residus, la ciutat vol incrementar l’índex de reciclatge del 40% actual fins a més del 75%.