El Carnaval de Solsona tindrà el mateix format que en els anys anteriors

Brams, Gertrudis i Pink Machine seran els caps de cartell dels concerts musicals d'aquest any

El Carnaval de Solsona de l'any passat

El Carnaval de Solsona de l'any passat / Arxiu

Xavi Moraleda

El Carnaval de Solsona de 2024 tindrà lloc des del 8 fins al 18 de febrer i mantindrà el format que havia tingut durant les dues últimes edicions, segons ha assegurat la comissió. Durant aquests dies, la ciutat acollirà els concerts de Gertrudis, Brams i Les Absentes, entre d'altres. Tot i això, els actes programats comencen el proper 2 de febrer, amb «l'entrega de Bojos» i l'espectacle amb Ronda Comèdia, que encetarà la festa més esperada pels solsonins.

L'inici del Carnaval es donarà el 'dijous gras', un cop s'hagi fet la benvinguda al Carnestoltes, seguit de la seva proclamació i el «Ball Mut» a càrrec de l'orquestra Patinfanjàs. A la nit, es farà la «Drakaxanga», organitzada per la comparsa de la Draca, en què una xaranga conduirà una rua pels carrers de la ciutat. La nit acabarà amb els concerts de The Velcros, l'Orquestra Tra Tra i Les Absentes, a la Sala Polivalent. També hi destaquen la tradicional «baixada de Boits» pel carrer Castell, a la tarda del divendres dia 9, i el posterior concert de Bossonaya, El Pony Pisador i Mercabanda.

Molts dels actes que es van reprendre en edicions anteriors a causa de la pandèmia continuaran vigents aquest any, com la recepció del Mata-ruc d'Honor, la Bramada, els Ballets amb la Patinfanjàs i la penjada del ruc. Aquests esdeveniments s'emmarcaran en el dissabte 10, el dia fort del Carnaval i també tindran lloc els concerts de Brams, Gertrudis i Pink Machine. L'endemà al matí, hi ha prevista la baixada del Carnestoltes i el seu seguici, acompanyats també dels Gegants de Solsona.

A més, també es faran altres esdeveniments tradicionals com l'Ou com balla i altres ballets tradicionals de la ciutat.

Les festes s'acabaran el dimecres dia 14 de febrer, quan es farà la vetlla i el comiat del Carnaval a la plaça Major de Solsona, juntament amb la cremada del Carnestoltres i el castell de focs. Un cop acabats aquests actes es procedirà a fer la despenjada del ruc, amb l'acompanyament de la Patinfanjàs, que donarà les festes per acabades. Per últim, es tiraran els típics petards de fi de festa. Els carrers de la ciutat restaran guarnits fins al 18 de febrer, quan es faran les «desenramades» per tornar la ciutat a la normalitat.

Una festa amb molta història

El Carnaval de Solsona és la festa més popular de la ciutat i ja se celebrava des d’abans de la Guerra Civil. Tot i això, durant aquest període va ser prohibit per la dictadura franquista, fins que es va tornar a recuperar el 1971. En aquell any, Solsona va burlar la censura fent passar el Carnaval com una «Festa Major d’hivern». D’aquesta manera, després de prop de 30 anys, la ciutat va tornar a rebre el Rei Carnestoltes, com ja s’havia fet antigament.

Des de llavors, i durant més de 50 anys, els solsonins han anat celebrant aquesta festivitat any rere any. En el transcurs, han anat creant nous actes que, en l’actualitat, s’han convertit en indispensables i, com assegura la comissió, molts d’ells estan «basats en la mofa i l’exageració, en un context de burla i en clau d’humor», elements centrals d’aquesta celebració. Cada any la festa és organitzada per l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona.