El 22 d'octubre de 2008 es va llançar el primer dispositiu amb Android, l'HTC Dream. D'aquesta manera, es compleixen quatre anys des que el sistema operatiu de Google es va estrenar al mercat, durant els quals ha aconseguit convertir-se en el líder indiscutible del mercat de 'smartphones'. A dia d'avui és un ecosistema gegantí, present en un nombre i una varietat de dispositius espectacular.

La història d'Android va començar el 2005, any en què Google va decidir comprar una petita empresa de Califòrnia que tenia aquest mateix nom. Google volia ampliar el seu negoci i desitjava desenvolupar una plataforma mòbil amb la qual créixer. L'estratègia de la companyia es va basar en posar recursos a l'acabada d'adquirir Android, que es convertiria en un pilar fonamental per al que Google és avui en dia.

L'aposta de Google per Android va comptar des del principi amb figures clau com la d'Andy Rubin, que ara ocupa el lloc de vicepresident d'enginyeria de Google, que van permetre que el projecte es desenvolupés per les línies correctes. Per exemple, es va prendre la decisió d'apostar per Linux com a base per al nou sistema, el que permetia fer d'Android un sistema obert. Aquesta decisió ha estat clau per a l'èxit del SO i ha marcat part del seu desenvolupament.

Un altre factor clau per a l'èxit d'Android va ser la creació del grup Open Handset Alliance, un consorci d'empresa que buscava el desenvolupament d'estàndards mòbils. Open Handset Alliance va ser clau per al desenvolupament d'Android i empreses com LG, Samsung, Qualcomm o Motorola van recolzar la iniciativa des del principi. Fruit del treball de Google i del suport d'empreses fabricants tan importants com aquestes, el sistema va créixer i es va consolidar.

Els treballs per a la programació d'Android van portar diversos anys, fins que el 2008 Google el va presentar oficialment. En concret, al setembre d'aquest any la companyia va presentar el SDK d'Android, de manera que els desenvolupadors van poder començar a treballar amb ell. Hi va haver d'esperar fins el 22 d'octubre de 2008 fins que es va produir el llançament oficial del primer terminal amb el sistema operatiu mòbil de Google.

Aquest primer 'smartphone' Android va ser l'HTC Dream, que també es va comercialitzar com T-Mobile G1. Amb aquest dispositiu, que comptava amb un teclat Qwerty que s'ocultava sota de la pantalla tàctil, s'iniciava un catàleg de dispositius que no ha deixat de créixer, integrant centenars de models amb una àmplia varietat de característiques.

Les xifres d'Android

Després de quatre anys, ningú pot negar l'èxit d'Android, que ha aconseguit un domini absolut en el mercat dels 'smartphones', amb una presència cada vegada més pronunciada al sector dels 'tablets'. Segons les últimes xifres oficials confirmades per Google, ja hi ha més de 500 milions de terminals Android activats a tot el món.

A més, el creixement sembla que no s'aturarà, o això esperen a Google. El president executiu de la companyia, Eric Schmidt, ha assegurat que esperen que en un any s'arribi als 1.000 dispositius activats amb Android, el que marcaria una nova fita per al sistema i per a la indústria.

Més enllà dels dispositius, Android ha aconseguit créixer com a ecosistema. La llibertat que Google ha donat als desenvolupadors ha permès que la seva botiga d'aplicacions creixi fins les 600.000 referències, convertint Google Play a la segona botiga amb major catàleg del sector. A més, Google ha ampliat els continguts amb pel · lícules, música i cinema, que han arrodonit una estratègia d 'entreteniment.

D'altra banda, Google ha tingut topades aïllades amb alguna companyia, com Acer, per defensar certes restriccions en el seu sistema operatiu. Pel que sembla, la companyia del cercador va pressionar Acer per frenar el llançament d'un 'smartphone' que utilitza un sistema operatiu basat en Android, però no legitimat per utilitzar les eines de Google que donen forma a l'ecosistema. El sistema en qüestió s'anomena Aliyun i ha estat creat per Alibaba.

En qualsevol cas, veient el passat, el present i les previsions d'Android, sembla que als quatre anys que acaba de complir se'ls sumaran molts plens d'èxits. Tot indica que Android té un gran camí per davant i és difícil saber fins on arribarà el robot de Google. Els propers anys es perfilen com apassionants, un cop Mozilla llanci el sistema operatiu lliure Firefox per a mòbils, que empreses de la talla de Telefónica han catalogat com el primer ecosistema que realment és 100% lliure.