El Mobile World Congress 2014 obre aquest dilluns les portes per presentar al món les principals novetats del sector de la telefonia mòbil. L'esdeveniment torna a convertir Barcelona en la capital mundial del mòbil i espera rebre els 75.000 congressistes i 1.800 expositors de 200 països. El congrés repetirà enguany al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, que rebrà entre el 24 i el 27 de febrer les principals firmes del sector en un espai rècord de 98.000 metres quadrats. El MWC 2014 tindrà un impacte econòmic directe de 356 milions d'euros a la capital catalana i la seva àrea metropolitana i generarà al voltant de 7.220 llocs de treball, segons la patronal organitzadora GSMA.

El congrés és un any més el centre mundial de la indústria de la telefonia mòbil i una part important dels visitants són alts directius de multinacionals punteres del sector com Samsung, Sony, Mozilla, Nokia, Microsoft, Vodafone, IBM o Huawei, entre d'altres. Els esdeveniment més destacats d'aquesta edició són les conferències del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, i del cofundador de WhatsApp, Jan Koum, a més de la possible presentació mundial del Samsung Galaxy S5.

Gairebé un centenar d'empreses catalanes participen al MWC 2014

En aquesta edició del MWC, hi participaran 91 empreses catalanes, per sobre de les 57 firmes de 2013. Un total de 53 ho faran a través de la col·laboració amb la Generalitat de Catalunya: 45 estaran ubicades a l'Estand Catalonia i 8 més a l'App Planet, que també acollirà 8 centres tecnològics del país, segons dades del mateix Govern. En total, 155 firmes de l'estat espanyol participaran en l'esdeveniment, un 45% més que l'any anterior.

El 4YFN debuta al MWC 2014

Una de les novetats del MWC 2014 és el 4 Years From Now (4YFN), que se celebra al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El 4YFN és una trobada d'emprenedors i professionals del sector de la telefonia mòbil amb els grans líders internacionals d'aquesta indústria. L'esdeveniment inclou conferències i reunions perquè els emprenedors puguin exposar els seus projectes i trobar finançament per tirar endavant noves idees de negoci.

Tendències: smartwatches i mòbils flexibles?

Les conferències del congrés analitzaran la reconfiguració del mapa mundial de grans operadors de telefonia mòbil i internet, amb un augment del pes dels actors asiàtics, que se sumen a un mercat tradicionalment dominat per marques occidentals. Així mateix, els expositors mostraran la progressiva hibridació entre dispositius, cada cop amb menys diferències de mida entre els smart phones, les tauletes i els ordinadors portàtils. Els experts també debatran sobre les tendències de la indústria i el futur dels mòbils flexibles, els 'smartwatches', o els dispositius més avantguardistes, com les Google Glass.

Plena ocupació hotelera pel MWC 2014

L'Aeroport de Barcelona ha rebut milers de congressistes durant aquest cap de setmana i els primers dies de la setmana. Igualment, els hotels de Barcelona i bona part de l'àrea metropolitana registren aquest dies plena ocupació durant el Mobile World Congress 2014. Els congressistes ompliran 25.000 habitacions d'hotels de la capital catalana durant els quatre dies de congrés, el que equival a 100.000 pernoctacions.

Dispositiu especial de transport públic

Per donar servei als milers de congressistes que participaran al MWC 2014 i a la resta de ciutadans, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han habilitat dispositius especials de mobilitat, especialment entre el recinte de Fira-Gran Via i el centre de la capital catalana.

FGC ha incrementat la freqüència de pas dels trens de la línia 8 i ha doblat la capacitat dels combois, passant dels 3 als 6 cotxes. Igualment, s'han redissenyat els vestíbuls de les estacions de Plaça Espanya i Europa-Fira per absorbir l'augment de demanda i s'ha reforçat l'atenció als clients amb més personal, senyalització i megafonia específica. L'objectiu del dispositiu és poder transportar 8.000 persones per hora.

TMB ha millorat la senyalització, la informació i l'atenció personal als viatgers a l'enllaç de Plaça Espanya entre les línies L1 i L3 de Metro i la línia L8 de FGC. Com a alternativa al suburbà, TMB també disposa de les línies regulars de bus H12 (Gornal-Besòs/Verneda), a través de la parada Plaça d'Europa, i 79 (Plaça Espanya-Metro Avinguda Carrilet), que té parades a l'avinguda Joan Carles I (anada) i al carrer Ciències (tornada), molt a prop de l'entrada sud de la Fira.

Addicionalment, l'organització del MWC ha contractat a TMB dos serveis especials d'autobusos. Un connectarà -durant els dies 24, 25, 26, i el matí del 27- el recinte firal de la Gran Via amb el de Montjuïc. L'altre consisteix en una llançadora entre la plaça d'Espanya i el recinte firal de l'Hospitalet, que estarà a disposició dels organitzadors els dies 24, 25 i 26 a les hores punta del matí i de la tarda, com a reforç del transport ferroviari en cas de saturació o contingència.

El GSMA vol un esdeveniment amb "petjada de carboni zero"

D'acord amb les tendències mediambientalistes actuals, el MWC tindrà una "petjada de carboni zero", gràcies a la reducció d'emissions de l'esdeveniment. Les emissions extra es compensaran amb crèdits de carboni i el finançament de diversos projectes, incloent un projecte hidroelèctric a la Xina i un projecte d'energia eòlica a l'Índia, entre d'altres.