Gatchan Telecom és des d'aquest novembre la primera operadora de mòbil i Internet per a menors amb l'objectiu de garantir un entorn digital segur als infants. Es tracta de la primera companyia d'aquestes característiques també a tot l'Estat i aterra després que aquest any marcat per la pandèmia l'ús dels dispositius s'hagi disparat un 40% i el temps d'exposició a les pantalles sigui un 180% que en una època normal, segons assegura. Durant l'octubre passat, l'empresa va desplegar una prova pilot a la demarcació de Tarragona. La portaveu de l'empresa, Meritxell Plana, ha explicat que "no es tracta de controlar els menors sinó d'acompanyar-los" per "protegir-los" de continguts no adaptats a la seva edat.

En aquest sentit, ha explicat que el 80% dels adolescents basen el seu oci en dispositius mòbils i només un 20% tenen un control parental. A més, ha subratllat la necessitat de protegir els menors de l'assetjament i el ciberassetjament, unes pràctiques, ha dit, que "moltes vegades es basen en missatges anònims". Segons la fundació ANAR, l'assetjament escolar s'ha reduït en època de confinament, però no el ciberassetjament, que segueix afectant a un 3% dels menors.

D'acord amb una enquesta de Gatchan Telecom a més de 2.500 persones, el 15% de les famílies amb menors a càrrec té previst comprar un dispositiu mòbil per als seus fills abans d'acabar l'any i un 67% dels pares no saben quins continguts consumeixen els seus fills.

La companyia assegura que utilitza sistemes d'última generació per filtrar continguts a la xarxa i que no cal instal·lar sistemes de control parental addicionals als dispositius dels pares i dels fills.

L'acte de presentació de la companyia ha comptat amb el periodista especialitzat en noves tecnologies Josep Maria Ganyet; de la influencer i mare de 18 fills, Rosa Pich; la del mestre i psicopedagog, Miquel Àngel Prats, i la investigadora i doctora per la Universitat de Vigo, Patricia Alonso.